Apartenența la genul liric

Dacă va trebui să demonstrezi apartenența la specie a poeziei Inscripție pe un portret de Tudor Arghezi sau dacă vrei să înțelegi mai bine viziunea autorului și ceea ce el a vrut să transmită, îți recomandăm să citești eseul de mai jos. Aici vei găsi informații despre semnificația titlului, vei afla ce temă abordează poetul, dar vei găsi și argumente pentru a putea demonstra că Inscripție pe un portret”se definește ca fiind o operă lirică, în versuri. 

„Sentimentele eului liric oscilează între dragoste, frustrare și ambiția de a atinge absolutul. În poezia de iubire argheziană apare adesea îngemănarea dintre aspru și suav în care mândria și supunerea se opun una alteia în mod constant, creându-se astfel o luptă interminabilă. Astfel, în versurile «Ci te-am lăsat să-l încâlceşti în spini/ Fuiorul vieţii tale de mătasă», opoziția dintre spini și mătase reprezintă realitatea duală a procesului de creație sau a celui de iubire a ființei dragi: suferința se alătură, paradoxal, extazului.

În versurile «Durerea noastră-aduce cald şi bine/ Celor hrăniţi cu jertfele din noi», Arghezi descrie, într-o manieră excepțională și originală, însemnătatea din spatele procesului de creație. Creația artistică își trage rădăcinile din suferința artistului și durerea acestuia. Printre acestea se numără și frustrarea produsă de limitarea condiției umane, care, la rându-i, definește și atitudinea noastră față de iubire.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in