Lock

Fișă de lectură

Lock

Cauți o modalitate de a reține cât mai repede și mai ușor informațiile importante despre poezia Cuvânt de Tudor Arghezi? Profesorii Liceunet îți recomandă să scrii o fișă de lectură, care să conțină câteva date despre viața și opera autorului, tema și semnificația titlului, semnificația celor mai importante figuri de stil și imagini artistice, dar și o scurtă interpretare a versurilor.

....

Alte opere ale autorului: „Flori de mucigai”, „Cina” (vol. Flori de mucigai, 1931), „Psalm VI”, „Testament”, „Toamna” (vol. Cuvinte potrivite, 1927), „Zdreanță”, „Mărțișoare” (vol. „Cartea cu jucării”, 1931), Cimitirul Buna-Vestire (roman parabolic, 1934). Pagini din trecut (publicistică, 1955), etc.

Genul literar: Genul liric

Curentul literar: Modernism, poporanism

Structura poeziei: Poezia este alcătuită din trei strofe de dimensiuni diferite, cuprinzând 13, 5, respectiv 10 versuri, și un ultim vers despărțit de cele anterioare, printr-o pauză grafică.

Semnificația titlului: Titlul poeziei, „Cuvânt”, atât de simplu în compoziție, fiind alcătuit dintr-un substantiv nearticulat, este totuși bogat în semnificații. El este în parte rodul înclinației lui Arghezi spre inspirația religioasă, fiind o referire clară la puterea creatoare a cuvântului așa cum e ea ilustrată în Geneza. „La început a fost Cuvântul”, Cuvântul care se identifică cu Dumnezeu fiind instrumentul divin al creației.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in