Fișă de lectură
Cauți o modalitate de a reține cât mai repede și mai ușor informațiile importante despre poezia Cuvânt de Tudor Arghezi? Profesorii Liceunet îți recomandă să scrii o fișă de lectură, care să conțină câteva date despre viața și opera autorului, tema și semnificația titlului, semnificația celor mai importante figuri de stil și imagini artistice, dar și o scurtă interpretare a versurilor.
....
Alte opere ale autorului: „Flori de mucigai”, „Cina” (vol. Flori de mucigai, 1931), „Psalm VI”, „Testament”, „Toamna” (vol. Cuvinte potrivite, 1927), „Zdreanță”, „Mărțișoare” (vol. „Cartea cu jucării”, 1931), Cimitirul Buna-Vestire (roman parabolic, 1934). Pagini din trecut (publicistică, 1955), etc.
Genul literar: Genul liric
Curentul literar: Modernism, poporanism
Structura poeziei: Poezia este alcătuită din trei strofe de dimensiuni diferite, cuprinzând 13, 5, respectiv 10 versuri, și un ultim vers despărțit de cele anterioare, printr-o pauză grafică.
Semnificația titlului: Titlul poeziei, „Cuvânt”, atât de simplu în compoziție, fiind alcătuit dintr-un substantiv nearticulat, este totuși bogat în semnificații. El este în parte rodul înclinației lui Arghezi spre inspirația religioasă, fiind o referire clară la puterea creatoare a cuvântului așa cum e ea ilustrată în Geneza. „La început a fost Cuvântul”, Cuvântul care se identifică cu Dumnezeu fiind instrumentul divin al creației.