Fișă de lectură

Vrei să reții cât mai repede și cât mai ușor informațiile relevante despre poezia Creion de Tudor Arghezi? Pentru a reuși acest lucru, profesorii noștri de limba și literatura română te sfătuiesc să întocmești o fișă de lectură, unde să notezi tot ce ți se pare important despre această operă. Iar pentru a avea un model și o sursă de inspirație, echipa Liceunet îți pune la dispoziție un astfel de material.

....

Alte opere ale autorului: „Cuvânt”, „Testament”, „Melancolie”, „Toamna”, „Despărțire”, „Cimitirul Buna Vestire”, „Ochii Maicii Domnului”.

Genul literar: Genul liric

Curent literar: Modernism

Versificația: Elementele de versificaţie (rimă, ritm, măsură) sunt specifice poeziilor, ele conferind muzicalitate. Cu toate acestea, poezia modernă dinamitează aceste norme prozodice, cultivând grupajele asimetrice de versuri, rimă diferită sau măsură inegală. Tendinţele de a inova, de a sparge tiparele, de a ambiguiza sunt vizibile prin nerespectarea normelor prozodiei clasice. Poetul sfidează nu doar firescul semnificaţiilor, ci şi pe cel al formei, alegând pentru textul său măsura de 6-7 silabe și rimă doar la versurile doi și patru în primele trei catrene, ultima strofă având rima îmbrățișată. Așadar, se oglindeṣte concepţia modernistă ṣi viziunea argheziană despre lume nu doar la nivelul semnificaţiilor ascunse în cuvinte, ci ṣi la nivel formal.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in