Creion

Poezia Creion a fost scrisă de Tudor Arghezi și publicată în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”, apărut în anul 1927. Textul are la bază principalele caracteristici ale modernismului interbelic, curent literar caracterizat printr-un limbaj ambiguu, originalitate și liberate de exprimare.

Poezia Creion este o confesiune a lui Tudor Arghezi, poetul prezentând trăsăturile fizice ale ființei iubite. Totodată, poemul este o oglindire a viziunii argheziene despre lume, ea având drept coordonate esențiale principii ale liricii moderniste.

Întrucât tratează tema iubirii este posibil să întâlnești poezia Creion și în manualul tău de limba și literatura română pentru clasa a IX-a. Pentru a înțelege mai bine care sunt caracteristicile modernismului, cum se reflectă ele în textul lui Arghezi și faptul că această poezie este o operă lirică, ți-am pregătit câteva eseuri în care sunt explicate versurile poeziei Creion și se argumentează apartenența la modernism a operei. Totodată, îți oferim sugestii despre cum trebuie structurat un comentariu de nota 10 sau o fișă de lectură.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Creion

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 24.03.2020
    Scris de Elev in clasa a 10-a
    Nu m.as fi descurcat fara ajutorul dvs