Comentariu

...

Tema

Tema reprezintă unul dintre cele mai importante elemente în analiza unei opere literare. Pentru a putea identifica tema unei poezii, trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, imaginarul poetic, motivele literare, dar și viziunea despre lume a poetului.

Exemplu

Tema poeziei este redată cu ajutorul limbajului artistic și anticipată încă din titlu, căci se conturează tema trecerii timpului neiertător. Acest fenomen aduce nenumărate trăiri, trecer…

...

Comentariu pe strofe

Pentru a face interpretarea versurilor într-o manieră corectă, trebuie să se țină cont de structura textului, de simbolurile centrale în jurul cărora se construiește universul poetic și de tema textului. Nu uita să argumentezi fiecare idee susținută cu exemple din text!

Exemplu

Primele două versuri trimit cititorul într-o altă dimensiune („În cer”), conturată de metaforele „ora de bronz și de fier”, ora fiind asociată cu bătăile inimii datorită ticăitului ritmic al ceasului. Atât timp cât orele trec, noi suntem vii. „Ora de catifea” …

...

Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice

Între ideea poetică și mijloace artistice folosite există o strânsă legătură, căci expresivitatea textului este dată de folosirea figurilor de stil și a procedeelor artistice. Prin intermediul acestora, universul liric prinde contur, facilitându-se transmiterea mesajului central.

Exemplu

Textul aparține genului liric, în care gândurile, ideile și sentimentele sunt transmise în…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in