Rezumat

„Cartea cu jucării” este titlul unui volum de scurte povestiri scrise de Tudor Arghezi și dedicat celor doi copii, Mitzura și Baruțu Arghezi. Volumul a fost publicat pentru prima dată în anul 1931, la București, la editura „Cultura Națională”, iar astăzi este considerat a fi una dintre cele mai populare opere ale scriitorului.

Mai jos am adăugat cinci rezumate ale celor mai cunoscute povestiri cuprinse în „Cartea cu jucării”.

1. Hoțul

„Hoțul” este o povestire plină de drăgălășenie și, în spiritul întregului volum, este relatată de către un narator omniscient, care se preface a adopta punctul de vedere al celor mici. Astfel, aflăm că, în podul casei în care locuia familia Arghezi, se afla o cutie cu pălării vechi, în care era depozitat un urs de pluș. Adoptând mentalitatea copiilor, naratorul relatează cum, croitoreasa care făcuse ursul, necunoscându-și adevăratele puteri, îl „înzestrase” pe acesta cu obiceiul de a fura.

„Hoțul” nu era, însă, ursul cel galben cu ochii blânzi, ci chiar cei doi copii, care au născocit povestea despre obiceiul „necurat” al prietenului lor necuvântător. Astfel, „ursul” „nu fura altceva decât bomboane, ciocolată, dulceață, fructe și rahat”, deci, dulciuri. Întrebați de „tătuțu” cine mâncase toată ciocolata, copiii răspund, naivi, „u’su”, sperând ca tatăl să-i creadă și astfel, ei să scape de consecințele faptelor lor. Mai mult, chiar cei doi construiesc o poveste și mai complexă, în care susțin că-l văzuseră furând: „Îl văzuseră amândoi. L-au prins de câteva ori cu cutiile în brațe, fugind subt canapea. L-au și bătut.”. 

După doi ani de zile, vreme în care „ursul a mâncat toată dulceața de zmeură și de chitră, caisele verzi, nucile, șerbetul”, atent să ia doar „câte puțin, ca să nu se cunoască”, hoțul a fost mutat în pod. Acolo, însă, el le învață și pe celelalte jucării să fure, iar pe măsură ce copiii cresc, fură tot mai mult. 

Deși tatăl este perfect conștient de ceea ce se petrece, el are o atitudine foarte îngăduitoare față de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in