Comentariu pe strofe

Ai studiat la școală poezia Adam și Eva de Tudor Arghezi, iar acum ai primit cerința de a realiza un comentariu pe strofe al acestui poem? Pentru a avea o sursă de inspirație și un model de la care să pornești pentru a scrie un eseu de nota 10, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție acest material care a fost conceput asemenea unui rezumat și conține interpretarea celor mai importante versuri, astfel că îți va fi foarte ușor să îți faci o idee despre ce a vrut autorul să transmită. 

Incipitul descrie starea divină, exprimată printr-un verb la gerunziu («urându-i-se»). Astfel, versurile ce deschid poezia («Urându-i-se singur în stihii, / A vrut şi Dumnezeu să aibă-n cer copii») ilustrează creația omului asemeni unei activități izvorâte din marea singurătate cosmică a Demiurgului, care îşi doreşte alături copii. «Materialele» folosite de Creator pentru plămădirea lui Adam au o profundă valoare simbolică, trimițând la însuşirile fizice şi morale ale noii creaţii. Când creatorul alege «ingredientele» potrivite, însușirile corespunzătoare se vor transfera asupra omului. Așadar, fabricarea omului din «borangic, argint sau promoroacă» ar genera un rezultat pozitiv (oamenii ar fi «Frumoşi, cinstiţi, nevinovaţi»). 

Cu toate acestea, chiar și creația divină este caracterizată de imperfecțiuni, precum aflăm în cea de-a doua strofă a poeziei. Neajunsurile provin din utilizarea materiei amorfe, nespiritualizate («praf şi niţeluş scuipat», din care e alcătuit un aluat sub formă de noroi).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in