Artă poetică

Printre temele pe care le-ai primit la școală se numără și aceea de a demonstra că poezia Adam și Eva de Tudor Arghezi este o artă poetică? Pentru a scrie un eseu pe acestă temă, profesorii Liceunet îți pun la dispoziție un material scris într-un limbaj simplu și pe înțelesul tău, astfel că îți va fi și mult mai ușor să deslușești versurile poeziei și să dai răspunsurile corecte la ora de limba română. 

„Întrucât Adam și Eva este o artă poetică, tema poeziei este reprezentată de jocul creaţiei, inspirat din scrierile biblice. Acest joc nu exprimă altceva decât viziunea aparent puerilă a autorului, căreia i se adaugă ironie şi amuzament. Imperfecțiunea creației divine este tratată cu lipsă de seriozitate și cu o atitudine copilărească, ceea ce sugerează dimensiunile reduse ale importanței individului în univers. Eul poetic îmbină tema creației cu cea a jocului, justificând dimensiunea ludică a demersului divin, crearea ființei umane preia caracterul unui joc copilăresc.

De obicei, artele poetice se concentrează asupra poeziei şi a poetului, acestea devenind cele două elemente centrale. Arta poetică de tip clasic se axează pe natura poeziei, în timp ce artele poetice moderne oferă perspective privind relaţia poetului cu lumea şi cu opera sa. În cazul poeziei Adam și Eva, avem de-a face cu o artă poetică modernă, având în vedere faptul că Arghezi abordează tema poemului utilizând motive religioase.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in