Tudor Arghezi
Născut în data de 21 mai 1880 la București, Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu) a fost un scriitor român atipic, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea lexicului și modernizarea stilului liricii românești. Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.
Tudor Arghezi | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Flori de mucigai
- Testament
- Psalmul 6
- Psalmul Tare sunt singur, Doamne, și pieziș
Tudor Arghezi | Materiale Liceunet
- Creion
- Cuvânt
- Porunca
- Adam și Eva
- Inscripție pe un portret
- Morgenstimmung
Tudor Arghezi | Opere
Printre cele mai importante opere ale scriitorului se numără:
- Cuvinte potrivite, poezii, 1927
- Icoane de lemn, tablete, 1929
- Poarta neagră, tablete, 1930
- Tablete din Țara de Kuty, povestiri swiftiene, 1933
- Ochii Maicii Domnului, 1934
- Cărticica de seară, poezii, 1935
- Cimitirul Buna-Vestire, roman parabolic, 1934
- Versuri, 1936
- Ce-ai cu mine vântule?, 1937
- Lina, roman, 1942
- Eminescu, studiu critic, 1943
- Versuri alese, 1946
- Bilete de papagal, 1946
- Prisaca, 1948 (poeme pentru copii)
- 1907-Peizaje, 1955
- Pagini din trecut, publicistică, 1955
- Cântare omului, 1955
- Frunze, 1961
- Poeme noi, 1963
- Cadențe, 1964
- Silabe, 1965
- Răzlețe, 1965
- Versuri lungi, 1965
- Ritmuri, 1966
- Litanii, 1967
- Noaptea, 1967
Tudor Arghezi Date despre autor
Pseudonimul „Arghezi” provine, explică însuși scriitorul, din Argesis - vechiul nume al Argeșului. Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din „Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale” o altă explicație: pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza.
Din 1900 până în 1904, poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica. Astfel este inspirat în fuziunea caracteristică dintre religie și artă, care sunt inseparabile în opera sa. Apoi, în 1905, Arghezi a început șirul călătoriilor în străinătate. A stat puțin la Paris, apoi s-a mutat la Freiburg, unde a urmat cursurile Universității Freiburg și a scris numeroase poezii. S-a mutat apoi la Geneva, și-a continuat cariera de scriitor, iar pentru a-și câștiga existența, a lucrat în atelierul unui bijutier.
În timpul unirii României Mari (în perioada 1918 – 1919), Tudor Arghezi este închis timp de un an, împreună cu unsprezece ziariști și scriitori (printre care și Ioan Slavici), la penitenciarul Văcărești. Este acuzat de trădare, deoarece colaborase cu autoritățile germane de ocupație.
Conform criticilor literari, Arghezi a fost primul care a reușit performanța de a elibera poezia românească de sub stilul eminescian, în care exista o tendință de blocaj poetic general. Arghezi a scris, printre altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.
În 1965, Arghezi a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. 14 iulie 1967 este data decesului marelui scriitor.

Tudor Arghezi / Sursa: www.comunismulinromania.ro
- Adam și EvaLimba și literatura română
Poezia Adam și Eva a fost scrisă de Tudor Arghezi și face parte din ciclul de poezii „Tablouri biblice”, publicat în anul 1944 în „Revista Fundațiilor Regale”. Cele cinci poezii care formează ciclul „ (…)
- Cartea cu jucării de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Cartea cu jucării este un volum de povestiri și poezii, scris de Tudor Arghezi și publicat pentru întâia oară în anul 1931, la editura „Cultura Națională”. Volumul reprezintă una dintre cele mai popul (…)
- Cântec de adormit MitzuraLimba și literatura română
Cântec de adormit Mitzura este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”, publicat pentru întâia oară în anul 1927. Opera, considerată de către mulți dintre c (…)
- Ceasul de-apoi de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Ceasul de-apoi este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în volumul „Flori de mucigai”, scris în perioada 1918-1918, când autorul se afla în închisoare în urma unei acuzații de trădare, și publ (…)
- Cenușa visărilorLimba și literatura română
Cenușa visărilor este o poezie care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind scrisă în a doua etapă de creație a autorului și publicată pentru întâia oară în revista „Viața românească”. Textul este c (…)
- Cheile de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Cheile este una dintre povestirile semnate de Tudor Arghezi și incluse în volumul „Cartea cu jucării”, publicat pentru întâia oară în anul 1931. Volumul însumează o serie de scrieri pentru cei mici în (…)
- Cimitirul Buna-VestireLimba și literatura română
Cimitirul Buna-Vestire este numele unui roman scris de către Tudor Arghezi, pe care poetul îl subintitulează în cea de-a două ediție „poem”. Romanul este structurat în trei părți, iar fiecare dintre a (…)
- Cina de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Cina este titlul unei poezii din cadrul celui de-al doilea volum semnat de Tudor Arghezi, „Flori de mucigai”, a cărui apariție a avut loc în anul 1931. Volumul a fost scris între anii 1918-1919, fiind (…)
- CreionLimba și literatura română
Poezia Creion a fost scrisă de Tudor Arghezi și publicată în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”, apărut în anul 1927. Textul are la bază principalele caracteristici ale modernismului interbelic, cur (…)
- Cuiul de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Cuiul este o operă epică în versuri scrisă de Tudor Arghezi și publicată pentru prima oară în anul 1957, în volumul „Stihuri pestrițe”. Opera face referire la o perioadă din trecut în care cuiele nu e (…)
- CuvântLimba și literatura română
Poezia Cuvânt a fost scrisă de către poetul Tudor Arghezi și deschide volumul „Cărticica de seară”, publicat în anul 1935. Textul are și rolul de prefață pentru acest volum, fiind o mostră a stilului (…)
- Cuvinte stricateLimba și literatura română
Cuvinte stricate este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima oară în anul 1936, în cadrul volumului intitulat „Mărțișoare”. Opera face parte din categoria artelor poetice mod (…)
- De-a v-ați ascuns de Tudor ArgheziLimba și literatura română
De-a v-ați ascuns este o poezie care aparține poetului Tudor Arghezi, unul dintre reprezentanții modernismului în literatura română, făcându-se remarcat mai ales datorită limbajului utilizat și introd (…)
- De-abia plecaseșiLimba și literatura română
De-abia plecaseși este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru întâia oară în anul 1961, în volumul intitulat „Frunze”. Tema centrală a poeziei este iubirea, ea materializându-se în (…)
- Dragoste târzie de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Dragoste târzie este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în cadrul volumului „Cadențe”, publicat în anul 1964. După cum putem deduce încă din titlu, poetul abordează tema dragostei, iar textul (…)
- EpigrafLimba și literatura română
Epigraf este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima dată în anul 1940, în volumul „Alte cuvinte potrivite”. La fel ca multe alte creații ale autorului și acest text este incl (…)
- Ex librisLimba și literatura română
Ex libris este o poezie care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind publicată pentru prima dată în anul 1927, în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”. Textul face parte din categoria artelor poetic (…)
- Facerea lumii de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Facerea lumii este titlul unui poem scris de Tudor Arghezi și inclus în volumul intitulat „Cartea cu jucării”, publicat pentru întâia oară în anul 1931, la editura „Cultura Națională”. Tema jocului, u (…)
- Fătălăul de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Poezia Fătălăul a fost scrisă de Tudor Arghezi și face parte din volumul „Flori de mucigai”, publicat în anul 1931. Opera face parte din categoria poeziilor moderne și are în prim plan figura androgin (…)
- Flori de mucigaiLimba și literatura română
Flori de mucigai este o poezie modernă care deschide volumul cu același nume al poetului Tudor Arghezi, fiind totodată o poezie programatică. Textul este considerat o artă poetică și are ca temă creaț (…)
- Frunze pierduteLimba și literatura română
Frunze pierdute este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și publicată în anul 1961 în cadrul volumului „Frunze”. Opera face parte din categoria artelor poetice și redă dorința artistului de a descoperi s (…)
- Inscripție pe un portretLimba și literatura română
Poezia Inscripție pe un portret a fost scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima oară în volumul de debut „Cuvinte potrivite” în 1927, la Bucureşti. Poezia ilustrează concepția universal (…)
- Ion Ion de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Ion Ion este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în volumul de versuri intitulat „Flori de mucigai” și publicat în anul 1931. Reprezentativă pentru conceptul denumit „estetica urâtului”, intro (…)
- Între două nopți de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Între două nopți este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”, publicat în anul 1927. Tema în jurul căreia este construită poezia este reprezentată de relaț (…)
- Într-un lac de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Într-un lac este titlul unei poezii scrise de Tudor Arghezi și incluse în volumul „Versuri”, apărut în anul 1959. După cum putem deduce încă din titlu, tema pe care o abordează autorul este reprezenta (…)
- Lumină lină de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Lumină lină este titlul unei poezii semnate de Tudor Arghezi. Textul a fost publicat pentru prima dată în „Cuvinte potrivite”, volumul de debut al autorului, în anul 1927. Opera face parte din categor (…)
- Melancolie de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Melancolie este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în cadrul volumului „Cuvinte potrivite”, publicat în anul 1927. Textul este conceput sub forma unei elegii în cadrul căreia eul liric își ex (…)
- MorgenstimmungLimba și literatura română
Morgenstimmung este una dintre poeziile care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind totodată considerată una dintre cele mai bune creații ale autorului. Opera face parte din volumul „Cuvinte potriv (…)
- Niciodată toamna de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Niciodată toamna este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și publicată în cadrul volumului intitulat „Cuvinte potrivite”, apărut în anul 1927. Deși la prima vedere textul poate fi considerat un pastel în (…)
- Nu mai zăresc de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Nu mai zăresc este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și publicată în anul 1965, în volumul „Răzlețe”. Opera este reprezentativă pentru curentul modernist, iar tema pe care o abordează poetul este repre (…)
- O zi de Tudor ArgheziLimba și literatura română
O zi este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și reprezentativă pentru modernism, poetul fiind unul dintre reprezentanții de seamă ai acestui curent literar. Textul a fost inclus în volumul „Cărticia de (…)
- Paradisul de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Paradisul este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și face parte din ciclul de versuri intitulat „Tablouri biblice”, alături de „Adam și Eva”, „Porunca”, „Păcatul” și „Pedeapsa”. Textele au fost publicat (…)
- PedeapsaLimba și literatura română
Pedeapsa este o poezie care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind inclusă în volumul „Tablouri biblice” (Versuri de Abecedar), publicat în anul 1944. Din același ciclu mai fac parte și poezii prec (…)
- PoruncaLimba și literatura română
Poezia Porunca aparține scriitorului Tudor Arghezi și a fost publicată pentru prima dată în anul 1944, în Revista Fundațiilor Regale. Poemul este inclus în seria numită „Tablouri biblice”, alături de (…)
- Prefața de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Prefața este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și publicată în deschiderea volumului intitulat „Tara piticilor”, apărut în anul 1947. Încă din primele versuri ale textului ne sunt prezentate personajel (…)
- Psalmi de Tudor ArgheziLimba și literatura română
În lirica lui Tudor Arghezi, psalmii ilustrează o preocupare filosofică de bază a scriitorului: căutarea divinității și descoperirea poziției ființei umane în raport cu aceasta. De existența divinităț (…)
- Psalmul 6 (Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere)Limba și literatura română
Psalmul 6 - Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere scris de Tudor Arghezi face parte din primul volum de poezii al autorului, intitulat „Cuvinte potrivite”. Opera este un text poetic structurat în patru c (…)
- S-aștept de Tudor ArgheziLimba și literatura română
S-aștept este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și a fost publicată pentru întâia oară în anul 1960, în paginile publicației „Luceafărul”. Textul este reprezentativ pentru modernism, curent literar asu (…)
- Singure vin de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Singure vin este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în volumul intitulat „Versuri”, publicat în anul 1959. Tema pe care o abordează poetul este una reprezentativă pentru modernism, trecerea i (…)
- Stupul lor de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Stupul lor este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și face parte din volumul „Prisaca”, publicat în anul 1948. Poezia tratează două tematici, cea predominată fiind natura, însă aceasta se împletește cu (…)
- Sus de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Sus este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și inclusă în volumul intitulat „Versuri” și publicat în anul 1980. Tema pe care o aduce în discuție poetul este reprezentată de atitudinea omului în fața pro (…)
- Tablouri biblice de Tudor ArgheziLimba și literatura română
Tablouri biblice, subintitulat și Versuri de abecedar, este un ciclu de versuri, scris de Tudor Arghezi și publicat pentru întâia oară în anul 1944, în „Revista Fundațiilor Regale”, precum și în volum (…)
- TestamentLimba și literatura română
Poezia Testament aparține scriitorului Tudor Arghezi și este inclusă în categoria artelor poetice moderne ale literaturii române din perioada interbelică. Poemul face parte din volumul de debut „Cuvin (…)
- Toamnă de sufletLimba și literatura română
Toamnă de suflet este numele unei poezii semnate de poetul Tudor Arghezi și publicate în anul 1980, în cadrul volumului „Versuri”, apărut pentru a celebra 100 de ani de la nașterea autorului. Tema poe (…)