Tudor Arghezi
Născut în data de 21 mai 1880 la București, Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu) a fost un scriitor român atipic, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea lexicului și modernizarea stilului liricii românești. Arghezi este unul dintre autorii canonici din literatura română.
Tudor Arghezi | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Flori de mucigai
- Testament
- Psalmul 6
- Psalmul Tare sunt singur, Doamne, și pieziș
Tudor Arghezi | Materiale Liceunet
- Creion
- Cuvânt
- Porunca
- Adam și Eva
- Inscripție pe un portret
- Morgenstimmung
Tudor Arghezi | Opere
Printre cele mai importante opere ale scriitorului se numără:
- Cuvinte potrivite, poezii, 1927
- Icoane de lemn, tablete, 1929
- Poarta neagră, tablete, 1930
- Tablete din Ţara de Kuty, povestiri swiftiene, 1933
- Ochii Maicii Domnului, 1934
- Cărticica de seară, poezii, 1935
- Cimitirul Buna-Vestire, roman parabolic, 1934
- Versuri, 1936
- Ce-ai cu mine vântule?, 1937
- Lina, roman, 1942
- Eminescu, studiu critic, 1943
- Versuri alese, 1946
- Bilete de papagal, 1946
- Prisaca, 1948 (poeme pentru copii)
- 1907-Peizaje, 1955
- Pagini din trecut, publicistică, 1955
- Cântare omului, 1955
- Frunze, 1961
- Poeme noi, 1963
- Cadenţe, 1964
- Silabe, 1965
- Răzleţe, 1965
- Versuri lungi, 1965
- Ritmuri, 1966
- Litanii, 1967
- Noaptea, 1967
Tudor Arghezi Date despre autor
Pseudonimul „Arghezi” provine, explică însuși scriitorul, din Argesis - vechiul nume al Argeșului. Ovid S. Crohmălniceanu propunea în studiul consacrat operei poetului din „Istoria literaturii române între cele două războaie mondiale” o altă explicație: pseudonimul ar proveni din unirea numelor a doi celebri eretici, Arie și Geza.
Din 1900 până în 1904, poetul este călugăr la Mănăstirea Cernica. Astfel este inspirat în fuziunea caracteristică dintre religie și artă, care sunt inseparabile în opera sa. Apoi, în 1905, Arghezi a început șirul călătoriilor în străinătate. A stat puțin la Paris, apoi s-a mutat la Freiburg, unde a urmat cursurile Universității Freiburg și a scris numeroase poezii. S-a mutat apoi la Geneva, și-a continuat cariera de scriitor, iar pentru a-și câștiga existența, a lucrat în atelierul unui bijutier.
În timpul unirii României Mari (în perioada 1918 – 1919), Tudor Arghezi este închis timp de un an, împreună cu unsprezece ziariști și scriitori (printre care și Ioan Slavici), la penitenciarul Văcărești. Este acuzat de trădare, deoarece colaborase cu autoritățile germane de ocupație.
Conform criticilor literari, Arghezi a fost primul care a reușit performanța de a elibera poezia românească de sub stilul eminescian, în care exista o tendință de blocaj poetic general. Arghezi a scris, printre altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.
În 1965, Arghezi, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. 14 iulie 1967 este data decesului marelui scriitor.
- Adam și EvaLimba și literatura română
Poezia Adam și Eva a fost scrisă de Tudor Arghezi și face parte din ciclul de poezii „Tablouri biblice”, publicat în anul 1944 în „Revista Fundațiilor Regale”. Cele cinci poezii care formează ciclul „ (…)
- Cenușa visărilorLimba și literatura română
Cenușa visărilor este o poezie care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind scrisă în a doua etapă de creație a autorului și publicată pentru întâia oară în revista „Viața românescă”. Textul este co (…)
- CreionLimba și literatura română
Poezia Creion a fost scrisă de Tudor Arghezi și publicată în cadrul volumului „Copilărie”. Textul are la baza principalele caracteristici ale modernismului interbelic, curent literar caracterizat prin (…)
- CuvântLimba și literatura română
Poezia Cuvânt a fost scrisă de către poetul Tudor Arghezi și deschide volumul „Cărticica de seară”, publicat în anul 1935. Textul are și rolul de prefață pentru acest volum, fiind o mostră a stilului (…)
- Cuvinte stricateLimba și literatura română
Cuvinte stricate este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima oară în anul 1936, în cadrul volumului intitulat „Mărțișoare”. Opera face parte din categoria artelor poetice mod (…)
- De-abia plecaseșiLimba și literatura română
De-abia plecaseși este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru întâia oară în anul 1961, în volumul intitulat „Frunze”. Tema centrală a poeziei este iubirea, ea materializându-se în (…)
- EpigrafLimba și literatura română
Epigraf este o poezie scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima dată în anul 1940, în volumul „Alte cuvinte potrivite”. La fel ca multe alte creații ale autorului și acest text este incl (…)
- Flori de mucigaiLimba și literatura română
Flori de mucigai este o poezie modernă care deschide volumul cu același nume al poetului Tudor Arghezi, fiind totodată o poezie programatică. Textul este considerat o artă poetică și are ca temă creaț (…)
- Inscripție pe un portretLimba și literatura română
Poezia Inscripție pe un portret a fost scrisă de către Tudor Arghezi și publicată pentru prima oară în volumul de debut „Cuvinte potrivite” în 1927, la Bucureşti. Poezia ilustrează concepția universal (…)
- MorgenstimmungLimba și literatura română
Morgenstimmung este una dintre poeziile care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind totodată considerată una dintre cele mai bune creații ale autorului. Opera face parte din volumul „Cuvinte potriv (…)
- PedeapsaLimba și literatura română
Pedeapsa este o poezie care poartă semnătura lui Tudor Arghezi, fiind inclusă în volumul „Tablouri biblice” (Versuri de Abecedar), publicat în anul 1944. Din același ciclu mai fac parte și poezii prec (…)
- PoruncaLimba și literatura română
Poezia Porunca aparține scriitorului Tudor Arghezi și a fost publicată pentru prima dată în anul 1944, în Revista Fundațiilor Regale. Poemul este inclus în seria numită „Tablouri biblice”, alături de (…)
- Psalmul 6Limba și literatura română
Psalmul 6 - Te drămuiesc în zgomot și-n tăcere scris de Tudor Arghezi face parte din primul volum de poezii al autorului, intitulat „Cuvinte potrivite”. Opera este un text poetic structurat în patru c (…)
- Tare sunt singur, Doamne, și piezișLimba și literatura română
Psalmul III - Tare sunt singur, Doamne, și pieziș este una dintre poeziile religioase scrise de către Tudor Arghezi. Textul se încadrează în specia genului liric și sintetizează marile probleme ale ex (…)
- TestamentLimba și literatura română
Poezia Testament aparține scriitorului Tudor Arghezi și este inclusă în categoria artelor poetice moderne ale literaturii române din perioada interbelică. Poemul face parte din volumul de debut „Cuvin (…)