Secolele XVII-XVIII
Pacea de la Westphalia (1648)
Pacea de la Westphalia (1648) a reprezentat de fapt cumularea a două tratate internaționale semnate la sfârșitul Războiului de 30 de ani (1618-1648) între statele care au ales tabăra catolicilor (condusă de Sfântul Imperiu German) și cele care au făcut parte din tabăra protestanților, în principal Regatul Boemiei (parte a Cehiei de azi), Regatul Franței, Imperiul Suedez, la care adăugăm și Transilvania. Războiul de 30 de ani a provocat mari distrugeri materiale și umane Europei Centrale, în special spațiului german, fiind astfel necesară reglementarea viitoarelor relații dintre statele predominant catolice și cele protestante, pentru a preîntâmpina o nouă serie de războaie religioase pe teritoriul continentului european. Cu toate acestea, intervenția Franței catolice de partea protestanților, în ultima fază a războiului, subliniază faptul că Războiul de 30 de ani a fost mai degrabă un război pentru dominația Europei, ascuns sub motive religioase.
Efecte pe plan internațional
Acest tratat a avut o deosebită importanță din punctul de vedere al formării statelor națiune, deoarece pentru prima dată s-au stipulat idei precum :
- Fiecare stat are dreptul să se guverneze singur
- Fiecare stat are dreptul să-și formeze propriul sistem juridic (legi) și fiscal (taxe)
- Fiecare stat are control asupra populației care locuiește între granițele sale
- Libertate religioasă și politică pentru fiecare stat
Toate aceste idei conduc la conceptul modern de suveranitate a statului, principiu care încă ghidează raporturile internaționale.
Urmările celor două tratate de pace de la Münster și Osnabrück au fost următoarele:
- Sfântul Imperiu German rămâne doar cu rol decorativ, acesta fiind împărțit în sute de entități statele de mici dimensiuni, fiecare cu libertatea de a-și alege propria religie
- Statele germane pierd accesul la mare, fără a reuși astfel să-și instaureze colonii pe alte continente peste un secol
- Suedia obține controlul economic și militar al Mării Baltice
- Are loc decăde