Lock

Principatul Transilvaniei sub Imperiul Otoman

Lock

Principat autonom sub suzeranitate otomană

Înfrângerea suferită de către Regatul Ungar în fața Imperiului Otoman în bătălia de la Mohacs din anul 1526, urmată de înființarea pașalâcului de la Buda în anul 1541, vor avea repercusiuni și asupra situației politice a Transilvaniei. Sultanul otoman Soliman Magnificul l-a înlăturat astfel în 1541 pe regele minor Ioan Sigismund Zápolya de la conducerea Ungariei, numindu-l principe al Transilvaniei. Episcopul de Oradea, George Martinuzzi, a fost numit guvernator până când principele avea să fie major. Statutul politic al Transilvaniei se va modifica, așadar, de la cel de voievodat autonom în cadrul Regatului Ungariei la cel de principat autonom sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Autonomia era menținută în schimbul plății unui tribut anual către Poartă. Transilvania va beneficia de acest statut până în anul 1699.

În calitate de principat autonom sub suzeranitatea Porții, Transilvania era condusă de un principe. Acesta era ale…

...

Pacea de la Karlowitz

În anul 1683 habsburgii au atacat Viena, iar în 1685 au pătruns pe teritoriul Transilvaniei. După ce turciu au fost învinși de către habsburgi în acest război austriaco-otoman (1683-1697), este semnată la 26 ianuarie 1699 Pacea de la Karlowitz.

Prin tratatul de la Karlowitz, în 1699 Imperiul Otoman va ceda Austriei: Ungaria, Transilvania, Croația și Slavonia. Banatul Timișoarei a rămas în componența Imperiului Otoman, dar a fost anexat mai târziu de către Austria î…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in