Lock

Transilvania

Lock

Transilvania este o regiune a României cu multiple influențe etnice, ce a fost condusă în diverse perioade de români, maghiari, otomani sau austrieci. Astfel, aici au locuit împreună de-a lungul timpului grupuri etnice precum românii, slavii, maghiarii, sașii și secuii. 

Înainte de coagularea voievodatului Transilvania, au existat mai multe formațiuni prestatale în spațiul transilvănean. Potrivit cronicii Gesta Hungarorum, în secolele IX-X pe teritoriul Transilvaniei au existat voievodatele lui Gelu și Menumorut. De asemenea, cronica Viața Sfântului Gerard atestă voievodatul lui Gyula în secolele X-XI. Aceste voievodate au fost atacate și cucerite de maghiari începând cu secolul IX.

Începând cu secolul XI, maghiarii au dus o companie mai intensă de cucerire și organizare a voievodatului Transilvaniei. Instalarea maghiarilor s-a realizat în timp, incluzând colonizarea și conferirea unui statut privilegiat maghiarilor, sașilor și secuilor și marginalizarea românilor și slavilor din zonă. 

Voievodatul Transilvaniei s-a confruntat apoi cu tendințele expansioniste ale Imperiului Otoman. Dintre conducătorii transilvăneni, Iancu de Hunedoara s-a remarcat în mod deosebit în lupta antiotomană. În anul 1542, Transilvania ajunge sub conducerea Imperiului Otoman și e transformată în principat

După aproape 150 de ani, principatul Transilvania ajunge sub suzeranitatea Imperiului Habsburgic. În timpul acestei ocupații au avut loc mai multe acte de rezistență ale românilor transilvăneni, dintre care menționăm revoluția de la 1848.

În anul 1918, e realizată Marea Unire iar Transilvania este alipită României. Citește ghidul despre Transilvania pentru a învăța informații esențiale despre istoria românilor!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Transilvania

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.