Sinteză

Ideologia fascistă

Este o ideologie politică bazată pe ultranaționalism. Fascismul a fost fondat de un grup de naționaliști în frunte cu Benito Mussolini, în timpul Primului Război Mondial. Benito Mussolini ar fi vrut să redea Italiei gloria Romei Antice și strălucirea Renașterii Italiene.

Fasciștii văd violența și războiul ca acțiuni necesare regenenerării și revitalizării societății. Sunt preocupați să insufle italienilor dorința de a domina lumea și spiritul de camaderie naționala. Cuvintele de ordine ale regimului sunt: disciplina, ierarhia, revigorarea spiritului și a voinței. 

Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiparlamentar. Mussolini a menținut vechile instituții democratice, dar le-a lipsit de autoritate. Monarhia avea un rol pur decorativ, iar Senatul era deposedat de putere. Din 1928, Camera Deputaților a fost subordonată Partidului Fascist.

Pârghiile puterii în stat erau concentrate în mâna lui Mussolini, care avea largi puteri politice, economice și militare: numea și revoca miniștri, putea legifera fără controlul Parlamentului și deținea controlul asupra armatei. 

Împreună cu Par...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in