Regimurile totalitare din Europa

Regimuri totalitare de dreapta și de stânga

Regimurile politice totalitare se împart în regimuri de extremă stângă (comuniste) şi regimuri de extremă dreaptă (fasciste). 

Ideologia comunistă are la bază concepțiile lui Karl Marx și ale lui Friedrich Engels, formulate în secolul al XIX-lea și dezvoltate ulterior de Lenin și Stalin. Regimurile de extremă stângă au avut, astfel, ca ideologie politică marxismul, în care statul devine conducătorul societății prin intermediul partidului unic. Proprietatea privată a fost desființată, terenurile agricole și industria trecând în proprietatea statului. Personalitățile și elitele sunt persecutate și anihilate, promovându-se clasa muncitoare ca și conducătoare a societății.

Regimurile politice totalitare de extremă dreaptă au avut ca ideologie naţionalismul extremist, care promova dragostea faţă de propriul popor şi ura faţă de alte naţionalităţi. În această categorie intră fascismul și forma cea mai cunoscută de fascism, nazismul.

Atât în regimul de extremă dreaptă, cât și în cel de extremă stângă drepturile și libertățile cetăţeneşti nu erau respectate. Oficial, se promovează o imagine înfrumuseţată a realizărilor regimul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in