Stalinismul și național-comunismul în România

Începuturile stalinismului în România

Momentul 23 august 1944 a fost punctul de cotitură al României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când în mod oficial România părăsește alianța cu Germania nazistă și intră în tabăra Aliaților (din care face parte și URSS). Tot atunci, România avea să intre în mod direct sub sfera de influență a Uniunii Sovietice, în contextul în care trupele sovietice pătrund pe teritoriul țării și rămân aici pentru următorii 14 ani. Aceste evenimente aveau să dicteze viitoarea evoluție politică a țării, România devenind oficial, după abdicarea Regelui Mihai în decembrie 1947, un stat satelit al URSS, preluând din elementele caracteristice stalinismului sovietic.   

Caracterul stalinist al politicii interne românești avea să se manifeste cel mai profund în perioada 1948–1965. În acest interval are loc maturizarea Partidului Muncitoresc Român și impunerea modelului sovietic în toate domeniile vieții cetățenilor, indiferent că vorbim de politică, economie sau cultură. Tot în acest timp au loc și cele mai mari acțiuni de epurare/eliminare atât a vechii clase conducătoare din timpul regalității, cât și a tuturor posibililor adversari ai noului regim totalitar instalat. 

Elemente cheie ale stalinismului în România

Perioada stalinistă a fost caracterizată de o serie de elemente care o separă de restul perioadei comuniste din România. De exemplu, teroarea și represiunea instaurate de regimul comunist în primii ani ai săi. În acest scop, în 1948 a fost înființată principala instituție care va urmări implementarea acestora, și anume: Direcția Generală a Securității Poporului. Temuta Securitate a fost, cel puțin în primii ani de funcționare, o instituție formată în cea mai mare parte din agenți sovietici. Aceștia a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in