Iosif Stalin

În această secțiune, îți prezentăm principalele evenimente din viața lui Iosif Stalin și influența sa în regimul comunist din URSS.

Fragment din biografia lui Stalin:

După moartea lui Lenin în ianuarie 1924 partidul a fost condus de Stalin, Kamenev și Zinoviev. Stalin i-a atras de partea sa pe Lev Kamenev și pe Grigori Zinoviev, adversari ai lui Troțki, pentru a-l împiedica pe acesta să preia întreaga putere. Ulterior devine aliat al lui Buharin și al lui Aleksei Rîkov împotriva foștilor aliați, care formaseră o grupare proprie în interiorul partidului. În cele din urmă, Stalin preia întreaga putere în stat, iar Troțki este expulzat din URSS, fiind ulterior asasinat în Mexic din ordinul lui Stalin.

Stalin transformă Uniunea Sovietică din cea mai săracă națiune a Europei într-un stat puternic industrializat, depășind chiar viteza Germaniei sau pe cea a Japoniei. Costul uman pentru atingerea acestui deziderat a fost însă unul uriaș. Dictatorul impune colectivizarea agriculturii, înlocuind micile ferme, nemecanizate cu fermele mari, puternic mecanizate, mult mai eficiente. Colectivizarea s-a lovit însă de rezistența puternică a țăranilor, al căror standard de viață a decăzut, având loc puternice schimbări sociale. Iau naștere gospodăriile colective (colhozurile) sau cele de stat (sovhozurile), unde vechii proprietari sunt nevoiți să muncească, stabilindu-se de către stat o normă zilnică.

...

Citește tot materialul nostru despre Stalin accesând această pagină!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in