Corneliu Zelea Codreanu

Primele influențe

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut în anul 1899, în județul Vaslui. Important în biografia sa, Corneliu Zelea Codreanu avea să devină fondator al grupării fasciste Mișcarea Legionară și liderul acesteia până la asasinarea sa în 1938. Cât timp Corneliu Zelea Codreanu a fost lider al mișcării, legionarii au încercat să obțină puterea politică în România și au comis o serie de asasinate sau alte tipuri de acte violente împotriva opozanților lor politici. Corneliu Zelea Codreanu mai era numit „Căpitanul” de către legionari, având în vedere statutul său de lider din cadrul mișcării. 

Încă din copilărie, Corneliu Zelea Codreanu a prezentat interes pentru idealurile naționaliste pe care mulți români le-au avut la începutul Primului Război Mondial. Acesta a ales să se înroleze voluntar pe front la vârsta de 17 ani, încă minor. Mai târziu, Codreanu urmează cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din Iași pentru o perioada relativ scurtă de timp, fiind exmatriculat ca urmare a unui conflict dintre el și rector. 

Pe lângă naționalism, Codreanu a avut și idei antisemite. Ca student, Codreanu aparticipat la congresele studențești din 1920 (Cluj) și 1922 (Facultatea de Medicină din București), unde a militat pentru o serie de măsuri antievrei (de exemplu, scoaterea evreilor din universități sau limitarea locurilor la universități pentru evrei).

Codreanu pleacă să-și continue studiile în Germania, la Jena și Berlin. Aici participă la câteva adunări organizate de Adolf Hitler și începe să manifeste simpatii pentru modul...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in