Nazismul în Germania
Începuturile și ascensiunea nazismului
În Germania, după încheierea Primului Război Mondial, se instaurează un regim parlamentar în cadrul Republicii de la Weimar. La alegerile din anul 1933 pentru Reichstag (Parlamentul german), Partidul Național Socialist al Muncitorilor Germani, condus de Adolf Hitler, înregistrează un succes care duce la instaurarea în Germania a regimului național-socialist (nazist). Ideologia național-socialistă germană este teoretizată de Hitler în lucrarea sa, Mein Kampf.
Astfel, potrivit lui Hitler, germanii erau rasa superioară (arienii), care ar trebui să conducă lumea. Antisemitismul devine politică de stat, evreii fiind discriminați, înlăturați din slujbe și decăzuți din calitatea de cetățean german. Tot Hitler susținea că rasa germană, pentru a se dezvolta, avea nevoie de un spațiu vital, ce urma să fie cucerit prin război. Societatea germană era controlată de poliția politică, numită Gestapo. În anul 1942, naziștii aplică „soluția finală”: exterminările din lagăre (Auschwitz, Dachau etc.), adică Holocaustul.
Pentru a cunoaște istoria Europei în general și consecințele negative ale totalitarismului, aici vei putea citi mai multe informații despre acțiunile naziștilor conduși de Adolf Hitler.
Holocaustul
Holocaustul reprezintă unul dintre cele mai cumplite genociduri din istoria umanităţii. Termenul de Holocaust vine de la „holos” („totul” în greacă) şi kaein („a arde” în greacă). Acesta definea în Antichitate jertfirea unui sacrificiu oferit zeilor prin ardere.
Holocaustul, cunoscut şi drept şoah („calamitate” în ebraică), a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), fiind întreprins de către Germania nazistă a lui Adolf Hitler. Ţinta acestui genocid au fost în special evreii, consideraţi a fi o rasă inferioară (sub-umană) de către regimul nazist. Aceştia erau duşi în aşa-zisele lagăre de concentrare, unde erau ucişi, de cele mai multe ori utilizându-se metode extrem de crude. În timpul Holocaustului se estimează că ...