Lock

Comunismul în Rusia

Lock

Accesează această pagină pentru a citi despre ascensiunea comunismului în Rusia. Aici vei putea parcurge informații despre contectul în care s-a dezvoltat comunismul și despre influența lui Lenin și a lui Stalin în cadrul regimului comunist.

Fragment din text:

Instaurarea și ascensiunea comunismului în Rusia

În a doua partea a secolului XIX, ideologia comunistă va începe să pătrundă în Rusia, unde va căpăta o coloratură specifică. Partidul Muncitoresc Social-Democrat din Rusia (PMSDR) va ajunge purtătorul de cuvânt al revoluționarilor din Rusia, cuprinzând marxiști, socialiști etc. Partidul se formează în 1898 în principal ca o reacție împotriva monarhiei absolute din Rusia. Partidul se va diviza în anul 1903 în urma conflictelor de idei dintre bolșevici (majoritari) și menșevici (minoritari). Bolșevicii, în frunte cu Vladimir Lenin, au susținut formula unui partid al revoluționarilor de profesie și în general au avut viziuni mai radicale, în vreme ce menșevicii, reprezentați de Iuri Martov, au avut viziuni mai moderate. 

După înfăptuirea revoluției bolșevice și preluarea puterii în 1917, Lenin a pus bazele comunismului în Rusia. Bolșevicii conduși de Lenin vor forma în 1918 Partidul Comunist al Întregii Rusii, prima dată când termenul „comunist” apare în numele unui partid. Acesta a fost precursorul Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), care a existat pe tot parcursul URSS-ului sub diverse denumiri ca partid unic. Partidul Comunist va prelua controlul asupra statului, devenind totodată nucleul unui vast aparat administrativ. Partidul va avea 600.000 membri în 1920, pentru ca în numai câțiva ani să treacă de cifra de un milion, ceea ce-l va transforma într-un partid de masă. 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in