Totalitarism și democrație în Europa și în România secolului al XX-lea

Subiectul al III-lea din cadrul testului 5 de antrenament pentru bacul din 2020 presupune scrierea unui eseu despre totalitarism și democrație în Europa și în România secolului al XX-lea.

Fragment din eseu

...

Victoria Aliaților înregistrată la finele celui de-Al Doilea Război Mondial a însemnat desființarea regimului fascist din Italia și Germania. În același timp, statele aflate sub controlul armatelor sovietice au fost nevoite să renunțe la vechile tipuri de regimuri politice și să devină state comuniste, după modelul politic și administrativ al URSS-ului. Printre aceste țări s-a numărat și România, care a făcut tranziția de la monarhie la republică populară după abdicarea Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947.

Noua guvernare comunistă din România a început un întreg proces de represiune și „reeducare” a oponenților sistemului cumunist. Un exemplu îl reprezintă sistemul penitenciar și al lagărelor de muncă din România. Teroarea sistematică impusă de comuniști în perioada 1948-1960 a avut ca scop principal represiunea, ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in