Politica internă din România postbelică

Accesează această pagină și citește un eseu despre politica internă din România postbelică. Eseul respectă cerințele subiectului al III-lea al modelelor de subiecte pentru bacalaureatul la istorie din 2022.

Fragment din eseul despre politica internă a României postbelice:

...

Din 1980 este demarat procesul prin care se dorea achitarea totală a acestor datorii externe prin restrângerea drastică a consumului populației (alimentele și energia au fost „raționalizate”), ceea ce se reflectă în scăderea nivelului de trai al populației. Mass-media a fost supusă cenzurii și obligată să prezinte imaginea conducătorului într-un mod elogios, dreptul la intimitate al populației a fost deseori încălcat prin interceptarea convorbirilor telefonice și a corespondenței, în timp ce opozanții regimului erau frecvent catalogați ca fiind ,,dușmani ai poporului” și condamnați la închisoare sau executați. 

Datorită tuturor acestor măsuri de încălcare repetată a drepturilor omului, a luat naștere disidența anticomunistă care a luat atitudine, reacționând față de practicile politice utilizate în România. Disidența anticomunistă s-a manifestat, așadar, în diverse planuri, de la revolte ale minerilor și muncitorilor, la proteste ale țăranilor sau intelectualilor. 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in