Ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

Cerință Bac 2014

Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea, având în vedere:

  •  menționarea a două caracteristici ale democrației din Europa în prima jumătate a secolului al XX-lea;
  •  menționarea a două ideologii totalitare europene și precizarea unei asemănări între acestea;
  •  prezentarea unei practici politice utilizate de regimul totalitar în România;
  • formularea unui punct de vedere referitor la rolul practicilor politice democratice în evoluţia României în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument i…

...

Eseu despre ideologii și practici politice în secolul al XX-lea

Secolul al XX-lea s-a caracterizat prin afirmarea principiilor democratice, dar și prin apariția totalitarismului. Cele doua războaie mondiale au stat la baza apariției și afirmării regimurilor totalitare. Primul Război Mondial a determinat crize economice pentru statele implicate și nemulțumiri sociale. Totodată, Conferința de pace de la Paris din anul 1919 a determinat nemulțumirea atât a statelor învinse, dar și a unor state învingătoare, cum este cazul Italiei care, deși se afla de partea învingătorilor, considera că a pierdut pacea, neobținând avantajele pe care le aștepta. Toate acestea au constituit terenul propice apariției și afirmării ideologiei fasciste, susținute atât de marii industriași, cât și de proprietarii de pamânt sau de  foștii comandanți de război.

În cazul Germaniei, Tratatul de pace de la Versailles este considerat un adevărat dictat de națiunea germană, care îi împiedică evoluția istorică pozitivă. De altfel, ideologia nazistă va cunoaște o puternică susținere, deoarece Adolf Hitler își va dezvolta un discurs public în care accentul cade…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in