Europa și România în secolul XX

La simularea județeană din Brăila, 2022, s-a cerut scrierea unui eseu despre Europa și România în secolul al XX-lea, cu referire la regimul dictatorial al lui Carol al II-lea și la regimul comunist. Mai jos poți citi un fragment din eseu:

Eseu despre Europa și România în secolul al XX-lea

...

Dacă ne referim strict la ultimele patru decenii ale secolului al XX-lea, cele două constituții adoptate în acest interval istoric sunt Constituția din 1965 și Constituția din 1991. Aceste două acte fundamentale prezintă mai multe deosebiri. Constituţia comunistă din anul 1965 marchează trimful socialismului în România, devenind astfel republică socialistă. Prin această constituţie se conferă statului român un clar caracter totalitar comunist, deoarece se afirmă rolul politic conducător al partidului comunist şi se specifică faptul că economia este bazată pe proprietatea de stat. Marea Adunare Națională reprezenta organul suprem al puterii de stat conform Constituției din 1965. 

Căderea regimului comunist în urma Revoluției din decembrie 1989 a impus adoptarea unei noi legi fundamentale care să permită dezvoltarea regimului politic democratic, pluripartidismul și garantarea drepturilor cetăţeneşti, și anume Constituția din 1991. Astfel, Constituția din 1991 este actul fundamental care marchează trecerea de la regimul comunist la un regim de tip democratic. Ea prevedea separaţia puterilor în stat, suveranitate naţională, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, pluripartidismul.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in