Cultul personalității

Ce este cultul personalității?

Cultul personalității este expresia folosită pentru a desemna în istorie atitudinea de  venerare excesivă a unui lider politic sau a unei personalități aflate încă în viață. Acest cult al personalității avea menirea de a justifica conducerea dictatorială a liderului vizat, prin concentrarea puterii politice în mâinile sale și ale apropiaților săi. Propaganda prin intermediul căreia era susținut cultul personalității prezenta astfel o situație politică utopică, și îi determina pe cetățeni să vadă în liderii lor niște conducători drepți, preocupați de binele poporului. 

Expresia ca atare a fost utilizată de liderul URSS-ului Nikita Hrușciov, la scurt timp după decesul lui Iosif Stalin, în cadrul discursului său intitulat „Cultul personalității și consecințele sale”. În cadrul discursului, Hrușciov critica venerarea lui Stalin și consecințele negative pe care această venerare le-a avut.

Cultul personalității e prezent de obicei în statele cu regim totalitar sau autoritar. Stalin, Hitler, Mussolini, Ceaușescu sunt câteva dintre personalitățile istorice care au promovat cultul personalității.

Benito Mussolini

Primele încercări de propagandă modernă și de centralizare a cultului personalității sunt realizate în Italia de către Benito Mussolini. Ascensiunea la putere a lui Mussolini s-a realizat prin propaganda intensă a naționalismului, a culturii fasciste de masă și a cultului personalității lui Mussolini. 

Manifestările stradale violente ale susținătorilor săi se înscriu în cadrul mișcării propagandistice, alături de utilizarea uniformelor (,,cămășile negre”), steagurilor și paradelor. Propaganda fascistă era prezentă prin mijloacele mass-media: presa și televiziunea transmiteau discursurile liderului. Alte mijloace la care ap...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in