Apariție și ascensiune în secolul XX

Regimurile totalitare din Europa se referă la fascism, nazism și comunism, regimuri care, alături de democrație, au dominat scena politică în secolul al XX-lea. 

Contextul socio-politic

Tensiunile acumulate în secolul al XIX-lea în urma ascensiunii unor națiuni - constituirea Imperiului German (Al Doilea Reich) în 1871 sub tutela lui Otto von Bismark - precum și lipsa de drepturi pentru cetățenii statelor anexate Imperiului Austro-Ungar s-au materializat în ceea ce urma să rămână în istorie ca fiind Primul Război Mondial. Începutul secolului al XX-lea este marcat de prima conflagrație mondială (1914-1918), omenirea suferind imense pierderi materiale și umane. După încheierea acestuia, o nouă ordine teritorială a fost stabilită, destrămarea imperiilor multinaționale a dat posibilitatea statelor noi eliberate de a se emancipa și autodetermina. Se putea vorbi de un triumf al democrației.

Johannes Bell (politician german) semnând Tratatul de la Versailles, înconjurat de diferiți delegați străini

La un an de la încheierea războiului, adică în anul 1919, Aliații (sau Antanta, din care făceau parte, printre altele, Anglia, Franța, România, SUA) și Puterile Centrale (Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Germania și Bulgaria) au încheiat Tratatul de la Versailles. Acesta era un tratat de pace prin care influența țărilor învinse în război, adică a Puterilor Centrale, era foarte mult redusă, din motive de siguranță și protecție.

Cea care a avut parte de cele mai multe restricții a fost Germania, aceasta fiind obl...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in