Lock

Totalitarismul

Lock

Totalitarismul în România și Europa este o temă des întâlnită la examenul de bacalaureat la istorie. Pentru a-ți crește șansele de a obține o notă foarte bună la bacalaureat, te invităm să parcurgi materialul nostru despre totalitarism. De asemenea, te încurajăm să citești și ghidul despre Democrație și liberalism.

Vom începe prin a-ți prezenta contextul socio-politic în care au apărut și s-au afirmat ideologiile și regimurile politice totalitariste în restul Europei și apoi în România. Astfel, vei putea citi despre nemulțumirile din cadrul societății după primul război mondial, care au reprezentat un sol fertil pentru dezvoltarea regimurilor totalitare. De asemenea, discutăm parcursul și politicile regimurilor totalitare după al doilea război mondial. Tot în prima parte a ghiudlui, îți prezentăm caracteristicile regimurilor totalitare și asemănările și diferențele dintre fascism și comunism.

Apoi, vom discuta pe rând despre regimurile totalitare din unele țări din Europa, inclusiv din România. Regimurile politice totalitare pot fi de dreapta (fascismul și nazismul, o formă a fascismului) sau de stânga (comunismul). În primul rând, îți explicăm ce a presupus comunismul în Rusia și influența lui Stalin, și cum comunismul s-a extins în afara Rusiei. Apoi, îți prezentăm regimul nazist al lui Hitler din Germania și ce a însemnat fascismul în Italia, subliniind rolul major al lui Mussolini în Italia. Mai mult, am inclus un capitol despre cultul personalității practicat de liderii totalitari.

În ce privește România, discutăm rolul mișcării legionare și al regimului lui Ion Antonescu în timpul celui de-al doilea război mondial. De asemenea, îți prezentăm când a fost instaurat comunismul și ce a însemnat acest regim în România. Aici am inclus și o parte despre viața și activitatea lui Nicolae Ceaușescu, dar și despre disidența anticomunistă.

Deoarece s-a întâmplat ca subiectul III de la bac să presupună redactarea unui eseu despre totalitarism și democrație, îți oferim o serie de exemple de eseuri pe această temă. În plus, poți aprofunda tema și citind referatul nostru despre totalitarism și democrație în secolul al XX-lea sau referate despre lideri totalitari. 

Mai mult, dacă te interesează definiția unui termen anume legat de totalitarism, poți citi explicațiile noastre din dicționarul de termeni utili. De asemenea, îți poate fi foarte util pentru Bac să citești și informațiile cheie pentru a scrie un eseu despre totalitarism și democrație.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Totalitarismul

[3]
Review-urile utilizatorilor
  • 06/30/2015
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Structura este partea care mi-a oferit cel mai bun ajutor și, de asemenea,claritatea informațiilor.
  • 10/04/2015
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    E la obiect..e foarte bun.
  • 04/13/2021
    Scris de Elev in clasa a 11-a