Relieful vulcanic

Relieful vulcanic este un tip de relief aparte, iar la formarea sa au contribuit o serie de procese interne ale Terrei. Deși toți vulcanii sunt stinși la noi în țară, există un relief vulcanic și în România, cu caracteristici interesante. 

Accesând acest material, vei afla în ce constă relieful vulcanic și care sunt formele sale specifice. De asemenea, vom identifica împreună arealele unde găsim relief vulcanic în România și în restul lumii. Toate aceste informații sunt însoțite de imagini, hărți și scheme, care te vor ajuta să aprofundezi cunoștințele despre relieful vulcanic din România și din lume.

Relieful vulcanic include formele de relief care au fost modelate ca urmare a unor procese legate de vulcanism. Termenul de vulcanism se referă la acele fenomene şi manifestări, care au fost cauzate de magmă sau gaze, în urma străpungerii scoarței terestre. 

Principalele forme de relief specifice reliefului vulcanic sunt munţii vulcanici şi podişurile vulcanice. 

Munții vulcanici iau naștere pe fracturi ale scoarței terestre, în urma ridicării scoarței terestre și a pătrunderii magmei și a celorlalte produse vulcanice (gaze, cenușă și alte materiale solide) la suprafață. După mai multe erupții succesive, lava se depune în mai multe straturi pe versant, determinând, astfel, înălțarea acestuia în timp. 

Formarea unui munte vulcanic - schemă

Aceștia sunt alcătuiți din coș vulcanic, con vulcanic, și crater. Coșul vulcanic are aspectul unui horn și se prezintă ca un canal prin care magma urcă spre suprafață. Craterul se găsește la capătul coșului vulcanic și este ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in