Noțiuni introductive

Pentru a înțelege mai bine la ce se referă fiecare tip de relief, trebuie mai întâi lămuriți câțiva termeni din domeniul geomorfologiei (știința care studiază formele de relief).

Accesând acest capitol al materialului nostru despre tipurile genetice de relief, vei afla ce înseamnă termenii de „relief” și „formă de relief”. De asemenea, îți vom explica în ce mod iau naștere formele de relief și ce agenți interni și externi le modelează.

Citește acum materialul „Tipuri genetice de relief” și te vei descurca mult mai bine la ora de geografie și la examenul de Bac la Geografie!

Relieful reprezintă totalitatea formelor pozitive și negative de la suprafața scoarței terestre considerate față de un plan de referință. De obicei, acest plan de referință este nivelul mării, căruia i-a fost atribuită valoarea zero. 

Asupra scoarței terestre pot acționa mai mulți agenți interni și externi și procese fizice și chimice, ceea ce duce la nașterea a diferite forme de relief. Formele de relief reprezintă niște asperități (denivelări) ale scoarței terestre, care au o anumită geneză și niște caracteristici aparte. Cele mai întâlnite forme de relief sunt muntele, podișul, dealul, câmpia, valea și depresiunea.

ATENȚIE! A nu se confunda relieful cu forma de relief! Relieful este alcătuit din totalitatea denivelărilor scoarței terestre și include mai multe forme de relief ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in