Relieful litoral

Accesând materialul despre relieful litoral, vei afla la ce se referă relieful litoral și care sunt tipurile de țărm ce pot rezulta în urma acțiunii agenților externi de modelare. De asemenea, vom identifica principalele areale în care poate fi întâlnit fiecare tip de țărm. Toate aceste informații interesante sunt însoțite de imagini sugestive, care te vor ajuta să înțelegi modul de formare și morfologia (aspectul) tuturor tipurilor de țărm prezentate de profesorii noștri de geografie.

Citește acum materialul „Relieful litoral” și te vei descurca mai bine la ora de geografie!

Relieful litoral poate fi întâlnit în zona de contact dintre domeniul marin şi cel terestru, iar asupra sa acționează factori, precum valurile (prin transport și acumulare), mareele şi curenţii marini. Un rol important în geneza (adică formarea) și în evoluția sa îl au eroziunea, tipurile de roci, tipul de relief din zona de ţărm (zona aflată la interferența mării cu uscatul) şi acţiunea omului.

Astfel, ţărmurile au un aspect variat și putem identifica trei tipuri principale de ţărmuri: ţărmuri înalte, țărmuri joase și țărmuri antropice. Fiecare dintre acestea cuprind mai multe subcategorii:

1. Ţărmuri înalte

  • ţărmuri cu canaluri (de tip dalmatic): Se întâlneşte de-a lungul litoralului estic al Mării Adriatice. Acesta se formează în zone muntoase, atunci când apa mării pătrunde
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in