Relieful glaciar

Relieful glaciar este acel tip de relief care s-a format în urma acțiunii ghețarilor.

Accesând acest material, vei afla care sunt caracteristicile reliefului glaciar din România și din lume și care sunt formele sale specifice. De asemenea, vom identifica împreună care sunt arealele unde acesta este întâlnit cel mai frecvent. Toate aceste informații sunt însoțite de imagini foarte sugestive, care te vor ajuta să aprofundezi detaliile oferite de profesorii noștri de geografie despre relieful glaciar din România și din afara acesteia.

 

Relieful glaciar s-a format prin acţiunea gheţarilor de calotă sau a celor montani și este unul dintre cele mai complexe tipuri de relief. 

ATENȚIE! A nu se face confuzie între glaciar și glacial! Cuvântul „glacial” se referă la un obiect foarte rece sau la o atitudine distantă, în timp ce cuvântul „glaciar” reprezintă ceva provenit din era glaciară sau din topirea ghețarilor.

Formele specifice reliefului glaciar, modelat de ghețarii de calotă, își au originea din timpul ultimei glaciațiuni. În această perioadă, Europa de Nord era acoperită de o calotă de gheaţă, care se întindea spre sud, peste Marea Baltică, Câmpia Europei de Nord şi Câmpia Rusă, până la latitudinea oraşelor Kiev şi Moscova. După ce ghețarul s-a topit, au început să se contureze diverse forme ale reliefului glaciar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in