Relieful eolian

Relieful eolian este acel tip de relief care a fost modelat de vânt.

Accesând acest material, vei afla în ce constă relieful eolian și care sunt formele sale specifice atât în România cât și în restul Europei. De asemenea, vom identifica împreună arealele unde relieful eolian este cel mai frecvent întâlnit. Toate aceste informații interesante sunt însoțite de imagini sugestive, care te vor ajuta să aprofundezi caracteristicile reliefului eolian.

Relieful eolian este acel tip de relief care a fost modelat ca urmare a acțiunii vântului, acolo unde intensitatea și frecvența sa sunt ridicate. El este întâlnit cel mai des în zonele litorale, aride sau la altitudini mari. Acesta poate să ducă la apariția unor forme de relief noi prin procese de eroziune (prin coraziune și deflație), transport sau acumulare. 

Coraziunea se referă la șlefuirea rocilor, atunci când vântul este încărcat cu particule de nisip, iar prin deflație, particulele fine sunt îndepărtate de vânt și apoi sunt spulberate pe distanțe mai mici sau mai mari. Cele mai vulnerabile la aceste proces...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in