Lock

Rezumat

Lock

Cunoscut scriitor francez al secolului al XIX-lea, Théophile Gautier a scris, la început, în spiritul romantismului, după care a devenit un reprezentant de seamă al școlii parnasiene. Apărut inițial ca reacție împotriva romantismului, parnasianismul promova expresia descriptivă și impersonală în raport cu opere de artă sau peisaje exotice. Lirica parnasianistă  include specii precum: rondelul, sonetul și glosa. Pe lângă poezie, Gautier a mai scris proză și teatru. „Ibricul de cafea” este titlul unei nuvele fantastice, care a fost publicată pentru prima dată în anul 1831, în revista „Le Cabinet de lecture”.

Acțiunea este relatată la persoana întâi, din perspectiva personajului-narator, Théodore, invitat să rămână câteva zile în Normandia, alături de prietenii săi, Arrigo Cohic și Pedrino Borgnioli. Tocmai când ajung la destinație, începe o ploaie puternică, ceea ce-i ține înăuntru. După servirea mesei, gazda îi conduce pe cei trei oaspeți în camerele lor.

Când pătrunde în camera lui, Théodore simte că intră într-o altă lume. Obiectele din cameră păreau însuflețite și, în același timp, păreau să ascundă ceva. Deși se străduiește din răsputeri să nu dea atenție bănuielilor sale, începe să simtă teamă și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in