Text argumentativ despre prietenie

Aceasta este pagina pe care vei găsi mai multe exemple de texte argumentative despre prietenie. Întrucât cerința de a aborda această temă s-ar putea regăsi printre subiectele de la examenul de Bacalaureat la română, noi îți oferim mai multe modele pentru a vedea cum se realizează un text argumentativ bine structurat, care are ca temă prietenia. 

Textele argumentative au fost concepute pornind de la câte un citat despre prietenie care aparține unor autori români. Fiecare fragment a fost dezvoltat și susținut cu mai multe argumente care susțin noțiunea de prietenie. 

În plus, materialele au fost scris de profesori de limba română, așa că poți fii sigur că informațiile prezentate sunt corecte. De asemenea, îți recomandăm să consulți și ghidul nostru despre texte argumentative pentru a afla care este structura corectă pe care trebuie să o aibă un astfel de material și pentru a fi sigur că vei obține nota maximă la școală sau la cerința B a subiectului 1 din cadrul examenului de Ba…

...

Prietenie

Primul model pe care ți-l punem la dispoziție abordează în mod generic tema prieteniei și poate fi folosit ca punct de plecare pentru redactarea unor alte materiale cu o tematică similară. După cum vei putea observa din materialul de mai jos, profesorii Liceunet au evidențiat cele trei părți pe care trebuie să le conțină un text argumentativ: ipoteza, argumentarea și concluzia, astfel încât să înțelegi clar ce informații trebuie să conțină fiecare dintre ele. 

Comparativ cu exemplele următoare, care au fost redactare respectând rigorile de la examenul de Bacalaureat, acesta este un text mai complex, de la care poți să pornești atunci cât trebuie să scrii un text argumentativ despre prietenie. Ce trebuie, însă, să reții este faptul că toate modelele din cadrul acestui eBook respectă structura pe care trebuie să o aibă un astfel de material.

Ipoteza

Nevoia de prieteni

„A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger”, spunea sugestiv Nichita Stănescu despre acest sentiment frumos care ne în…

...

Prietenia adevărată

Textul de față este un eseu/text argumentativ despre prietenie.

Am încercat să creăm un model cât mai bun și acurat, cu exemple și citate care să susțină argumentele aduse.

Poți folosi acest material pentru a te inspira și pentru a face mai ușoară alcătuirea propriului text argumentativ despre prietenie. În acest eseu argumentativ despre prietenie vei găsi toate elementele unei structuri care te va ajuta să obții punctajul dorit: ipoteza, argumentarea și încheierea.

Ipoteza

„O prietenie adevărată nu ține seama decât de propriile ei legi. Iubești pe cineva, pentru că îl iubești, nu pentru că e inteligent, bun moral, bogat sau sărac” (Mircea Eliade).

O prietenie adevărată, dar și o mare iubire, atât în viață, cât și în literatură, implică o alegere spontană, o afinitate în relația de prietenie ce se înfiripă, devenind un sentiment ce ia naștere independent de calitățile sau defectele prietenului sau persoanei de…

...

Prima impresie într-o relație de prietenie

Textul argumentativ despre prima impresie într-o relație de prietenie reprezintă rezolvarea noastră pentru cerința B a simulării examenului de Bac din 2018 indiferent dacă elevii urmează profilul real sau profilul uman.

În textul care descrie vizita Cellei Delavrancea în atelierul lui Brâncuși, prima impresie este importantă. La început, sculptorul nu știe ce să creadă despre fiica scriitorului, care dorește să-i vadă atelierul. Cu toate acestea, impresia pe care tânăra i-o las…

...

Rolul comunicării în relațiile de prietenie

Cerința primită de elevii de la profilul real la subiectul al II-lea din cadrul sesiunii august-septembrie a Bacalaureatului la limba și literatura română - 2016 a fost aceea de a scrie un text argumentativ despre rolul comunicării în relațiile de prietenie.

Rolul comunicării în relațiile de prietenie este unul esențial, dar acest lucru nu este surprinzător, deoarece comunicarea ocupă un loc extrem de important în cadrul tuturor relațiilor interumane: de la fami…

...

Importanța toleranței în relația de prietenie

Cerința de a scrie un text argumentativ despre importanța toleranței într-o relație de prietenie au primit-o elevii de la profilul real care au susținut sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, desfășurată în data de 21 august 2017.

Prieteniile sunt deosebit de importante în viața fiecăruia dintre noi. Fie că ne dăm seama sau nu, fără prieteni, existența noastră ar fi mai goală, mai lipsită de semnificație. O relație de prietenie sinceră și durabilă, nemotivată de alte interese, nu poate…

...

Prietenie, pornind de la afirmația lui Nichita Stănescu: Prietenia nu este un dor, ci o prezență

Această variantă de rezolvare a subiectului de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2011, pentru profilul real, conține și citate, devenind astfel un text argumentativ de bazat pe frumosul citat Prietenia nu este un dor, ci o prezență.

Prietenia presupune o relație de cooperare între două persoane, bazată pe afecțiune, simpatie, respect și loialitate. Aristotel o considera ca fiind chiar „un suflet în două trupuri”, consfințind astfel ideea apropierii deosebite dintre două persoane care sunt prietene. Consider că afirmația lui Nichita Stănescu: „Prietenia nu este un dor, ci o prezență.” este corectă, atâta timp cât vorbim despre o prietenie profundă și dovedită prin fapte, în timp.

În primul…

...

Prietenie, pornind de la afirmație: Prieteniile reînnodate cer mai multă grijă decât...

Consultă materialul „Bac română - Varianta 75, Subiect II, 2013 Text argumentativ despre prietenie”, realizat special pentru tine de către profesorii noștri. Aceștia ți-au pregătit un model de text argumentativ despre prietenie, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Prieteniile reînnodate cer mai multă grijă decât cele care n-au fost rupte niciodată”. (La Rochefoucauld, Maxime).

Aserțiunea lui La Rochefoucauld privind faptul că „Prieteniile reînnodate cer mai multă răbdare decât cele care n-au fost rupte niciodată” se referă atât la rezistența în timp a prieteniei, cât și la faptul că prieteniile adevărate trebuie cultivate, prețuite și întreținute cu grijă, căci adevărat…

...

Vârsta adolescenței și relațiile de prietenie din această perioadă

Acesta este un text argumentativ despre vârsta adolescenței și relațiile de prietenie din această perioadă. 

Vârsta adolescenței este perioada în care tinerii schimbă relațiile cu familiile lor. Fiecare din noi își caută „jumătatea” pentru a fi mai puternici, o persoană de încredere cu ajutorul căreia să își rezolve problemele.

În primul rând, anturajul grupului din care facem parte este esențial în această per…

...

Rolul prietenilor pentru un adolescent

Cerința de a redacta un text de tip argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre rolul prietenilor pentru un adolescent, se regăsește printre modelele de variante pentru profilul real, publicate la 01.01.2015.

Este cunoscut faptul că adolescenții sunt dificil de înțeles și capricioși, din cauza faptului că se află încă în perioada de căutare a sinelui. Nu știu încă ce carieră doresc să urmeze, p…

...

Rolul prietenilor în luarea unor decizii

Cerința de a scrie un text argumentativ despre rolul prietenilor în luarea unor decizii a fost regăsită în rezerva subiectului II de la Bacalaureatul din 2016, sesiunea iunie-iulie, profilul real.

În opinia mea, prietenii reprezintă veritabile avantaje în viața noastră de zi cu zi. Ei au o puternică influență asupra noastră, fie că suntem conștienți sau nu de acest fapt. Nu suntem cu …

...

Modul în care prietenii influențează comportamentul adolescenților

„Text argumentativ despre modul în care prietenii influențează comportamentul adolescenților” reprezintă un text argumentativ despre o problemă de actualitate, realizat de către un elev de liceu.

Relația de prietenie care se stabilește între două persoane necesită o legătură de compatibilitate, un acord, fundament…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in