Lock

Prietenie

Lock

Aceasta este pagina pe care vei găsi mai multe exemple de texte argumentative despre prietenie. Întrucât cerința de a aborda această temă s-ar putea regăsi printre subiectele de la examenul de Bacalaureat la română, noi îți oferim mai multe modele pentru a vedea cum se realizează un text argumentativ bine structurat, care are ca temă prietenia. 

Textele argumentative au fost concepute pornind de la câte un citat despre prietenie care aparține unor autori români. Fiecare fragment a fost dezvoltat și susținut cu mai multe argumente care susțin noțiunea de prietenie. 

În plus, materialele au fost scrise de profesori de limba română, așa că poți fii sigur că informațiile prezentate sunt corecte. De asemenea, îți recomandăm să consulți și partea teoretică pentru a afla care este structura corectă pe care trebuie să o aibă un astfel de material și pentru a fi sigur că vei obține nota maximă la școală sau la cerința B a subiectului 1 din cadrul examenului de Ba…

...

Prietenie

Primul model pe care ți-l punem la dispoziție abordează în mod generic tema prieteniei și poate fi folosit ca punct de plecare pentru redactarea unor alte materiale cu o tematică similară. După cum vei putea observa din materialul de mai jos, profesorii Liceunet au evidențiat cele trei părți pe care trebuie să le conțină un text argumentativ: ipoteza, argumentarea și concluzia, astfel încât să înțelegi clar ce informații trebuie să prezinte fiecare dintre ele.

Comparativ cu exemplele următoare, care au fost redactate respectând rigorile de la examenul de Bacalaureat, acesta este un text mai complex, de la care poți să pornești atunci când trebuie să scrii un text argumentativ despre prietenie. Ce trebuie, însă, să reții este faptul că toate modelele din cadrul acestui eBook respectă structura pe care trebuie să o aibă un astfel de material.

Ipoteza

Nevoia de prieteni

„A avea un prieten este mai vital dec…

...

Prietenia adevărată

Textul de mai jos este un eseu/text argumentativ despre prietenie.

Am încercat să creăm un model cât mai bun și explicit, cu exemple și citate care să susțină argumentele aduse.

Poți folosi acest material pentru a te inspira și pentru a face mai ușoară alcătuirea propriului text argumentativ despre prietenie. În acest eseu argumentativ despre prietenie vei găsi toate elementele din structura textului argumentativ: ipoteza, argumentarea și încheierea.

Ipoteza

„O prietenie adevărată nu ține seama decât de propriile ei legi. Iubești pe cineva, pentru că îl iubești, nu pentru că e inteligent, bun moral, bogat sau sărac” (Mircea Eliade).

O prietenie adevărată, dar și o mare iubire, atât în viață, cât și în literatură, implică o …

...

Prima impresie într-o relație de prietenie

Textul argumentativ despre prima impresie într-o relație de prietenie reprezintă rezolvarea noastră pentru cerința B a simulării examenului de Bac din 2018, indiferent dacă elevii urmează profilul real sau profilul uman.

În textul care descrie vizita Cellei Delavrancea în atelierul lui Brâncuși, prima impresie este importantă. La început, sculptorul nu știe ce să creadă despre fiica scriitorului, care dorește să-i vadă atelierul. Cu toate acestea, impresia pe care tânăra i-o lasă odată…

...

Rolul comunicării în relațiile de prietenie

Materialul următor reprezintă un text argumentativ despre rolul comunicării în relațiile de prietenie, cerință care s-a regăsit printre subiectele de la sesiunile anterioare ale Bacalaureatului.

Rolul comunicării în relațiile de prietenie este unul esențial, dar acest lucru nu este surprinzător, deoarece comunicarea ocupă un loc extrem de important în cadrul tuturor relațiilor interumane: de la familie, la minunata relație dezvoltată între pri…

...

Importanța toleranței în relația de prietenie

Cerința de a scrie un text argumentativ despre importanța toleranței într-o relație de prietenie au primit-o elevii de la profilul real care au susținut sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, desfășurată în data de 21 august 2017.

Prieteniile sunt deosebit de importante în viața fiecăruia dintre noi. Fie că ne dăm seama sau nu, fără prieteni, existența noastră ar fi mai goală, mai lipsită de semnificație. O relație de prietenie sinceră și durabilă, nemotivată de alte i…

...

Prietenie, pornind de la afirmația lui Nichita Stănescu: Prietenia nu este un dor, ci o prezență

Această variantă de rezolvare a subiectului de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2011, pentru profilul real, conține și citate, devenind astfel un text argumentativ bazat pe frumosul citat „Prietenia nu este un dor, ci o prezență”.

Prietenia presupune o relație de cooperare între două persoane, bazată pe afecțiune, simpatie, respect și loialitate. Aristotel o considera ca fiind chiar „un suflet în două trupuri”, consfințind astfel ideea apropierii deosebite dintre două persoane care sunt prietene. Consider că afirmația lui Nichita Stănescu: „Prietenia nu este un dor, ci o pr…

...

Prietenie, pornind de la afirmație: Prieteniile reînnodate cer mai multă grijă decât...

Consultă materialul de mai jos pentru a avea o sursă de inspirație în cazul în care vei avea de scris un text argumentativ despre prietenie, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Prieteniile reînnodate cer mai multă grijă decât cele care n-au fost rupte niciodată”. (La Rochefoucauld, Maxime).

Aserțiunea lui La Rochefoucauld privind faptul că „Prieteniile reînnodate cer mai multă răbdare decât cele care n-au fost rupte niciodată” se referă atât la rezistența în timp a prieteniei, cât și la faptul că prieteniile adevărate trebuie cultiva…

...

Vârsta adolescenței și relațiile de prietenie din această perioadă

Acesta este un text argumentativ despre vârsta adolescenței și relațiile de prietenie din această perioadă. 

Vârsta adolescenței este perioada în care tinerii schimbă relațiile cu familiile lor. Fiecare din noi își caută „jumătatea” pentru a fi mai puternic sau caută o persoană de încredere căreia să poată să îi povestească toate problemele sau pe care se poate baza în c…

...

Rolul prietenilor pentru un adolescent

Cerința de a redacta un text de tip argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre rolul prietenilor pentru un adolescent, s-a regăsit printre variantele de subiecte pentru profilul real, din anul 2015.

Este cunoscut faptul că adolescenții sunt dificil de înțeles și capricioși, din cauza faptului că se află încă în perioada de căutare a sinelui. Nu știu încă ce carieră doresc să urmeze, pe cine pot conta și pe cine nu se pot baza în viață, iar starea lor de spirit pare să se schimbe de la o zi la alta. Totuși, în această perioadă tulbure a vieții, a…

...

Rolul prietenilor în luarea unor decizii

Cerința de a scrie un text argumentativ despre rolul prietenilor în luarea unor decizii a fost regăsită în rezerva subiectului II de la Bacalaureatul din 2016, sesiunea iunie-iulie, profilul real.

În opinia mea, prietenii reprezintă veritabile avantaje în viața noastră de zi cu zi. Ei au o puternică influență asupra noastră, fie că suntem conștienți sau nu de acest fapt. Nu suntem cu toții influențați în aceeași manieră, însă orice prieten apropiat își lasă amprenta asupra personalității noastre, inclusiv asupra modalităților prin care …

...

Modul în care prietenii influențează comportamentul adolescenților

„Text argumentativ despre modul în care prietenii influențează comportamentul adolescenților” reprezintă un text argumentativ despre o problemă de actualitate, realizat de către un elev de liceu.

Relația de prietenie care se stabilește între două persoane necesită o legătură de compatibilitate, un acord, fundamentală fiind cunoașterea, toleranța și respectul reciproc. Prietenia este născu…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in