Păcate și defecte
Dacă la subiectul I de la examenul de Bacalaureat la limba română vei primi cerința de a scrie un text argumentativ despre egoism, zgârcenie, corupție, lene sau alte abateri care intră în categoria păcatelor, aceste materiale îți vor fi de mare ajutor întrucât poți folosi ideile de aici pentru a-ți susține propriul punct de vedere, dar vei vedea și cum trebuie structurat un text argumenta…
...
- Egoism
- Zgârcenie
- Corupție
- Arghirofilie
- Lene
- Mândrie
- Invidie
- Ipocrizie/ falsitate
- Mândrie, pornind de la următoarea afirmație: Mândria este apărarea ...
- Îndepărtarea urii, pornind de la următoarea afirmație: Pe când iubirea, de orișice fel ar fi ea, luminează viața și-o îndulcește, ura o-ntunecă...
- Lene, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: Lenea e sinucidere blândă (Nicolae Iorga, Cugetări)
Egoism
Egoismul este, de regulă, privit cu dezaprobare perpetuă. Definiția convențională definește egoismul drept o „exagerată preocupare pentru interesele personale…
...
Zgârcenie
Opusul generozității, zgârcenia este o trăsătură aparținând laturii negative a naturii umane. Celebrul La Fontaine, auto…
...
Corupție
Corupția se definește ca fiind un abuz, activ sau pasiv, al funcționarilor publici (fie numiți, fie aleși), în scopul obținerii unor avantaje financiare private sau a altor beneficii. Întrucât aceș…
...
Arghirofilie
În opinia mea, dorința de a avea bani nu ar trebui să se împlinească prin cai necinstite. Ar fi bine ca orice om să-și dorească, din tot sufletul, să aibă acei bani primiți prin căi cinstite, adică munciț…
...
Lene
Ipoteza
Un vechi proverb spune așa: „Lenea este un blestem al corpului și al spiritului, izvorul inutilității, rădăcina răului”. Într-adevăr, de mult timp, lenea este considerată un defect general valabil, fiind întâlnită ca o trăsătură nelipsită membrilor unei colectivități, căci acolo unde sunt oameni harnici și ocupați cu diverse activități, cu siguranță sunt și câțiva leneși, care își fac obiceiul de a trăi pe seama activității celorlalți. Deși detestată și considerată un defect de care încă de mic ești învățat să te ferești, lenea, opusă hărniciei, rezistă în timp, neexistând epocă, generație, comunitate sau grup în care leneșii să nu fi conviețuit alături de cei harnici.
Argumentarea
Deși atunci când se pomenește de lene, aproape toată lumea o trece imediat în categoria defectelor, în opinia mea lenea, sau mai corect leneveala, nu trebu…
...
Mândrie
Prin mândrie se înțelege, de regulă, un sentiment de încredere în propriile calitățile, care creează omului o senzație de mulțumire, de satisfacție, de plăcere și de bucurie, datorită unui succes, a unei reușite sau a unei victorii. În opinia mea, noțiunea de mândrie îmbracă două a…
...
Invidie
Invidia a reprezentat subiectul meditației multora de-a lungul timpului. Socrate denumea invidia „ulcerul sufletului”, în timp ce Seneca ne avertiza: „Nu vei fi niciodată fericit dacă te vei mânia că cineva e …
...
Ipocrizie/ falsitate
Sunt de acord cu afirmația lui Tudor Mușatescu potrivit căreia „refuzul sincer este de preferat aprobării ipocrite”.
În primul râ…
...
Mândrie, pornind de la următoarea afirmație: Mândria este apărarea ...
Mândria pe care un om o simte și o exprimă cu privire la realizările sale îl face să își construiască și să își …
...
Îndepărtarea urii, pornind de la următoarea afirmație: Pe când iubirea, de orișice fel ar fi ea, luminează viața și-o îndulcește, ura o-ntunecă...
Mă număr printre cei care susțin ideea enunțată în citatul dat, și anume aceea că iubirea, de orice fel, este sentimentul care luminează și face viața mai frumoasă, pe când ura nu face altceva decât să aducă amărăciun…
...
Lene, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: Lenea e sinucidere blândă (Nicolae Iorga, Cugetări)
Afirmația lui Nicolae Iorga, conform căreia „Lenea e sinucidere blânda”, surprinde unul dintre cele mai periculoase defecte pe care un om le poate avea: lenea. Consider că lenea anulează un aspect important și necesar oricărei inițiative umane – …