Orgoliu
Textele argumentative de mai jos aduc în dezbatere noțiunea de orgoliu, temă pe care este posibil să o întâlnești printre modelele de subiecte ale examenului de Bacalaureat la limba română. În plus, aceste exemple de text argumentativ despre orgoliu sunt o sursă corectă de inspirație pentru redactarea propriilor materiale…
...
Orgoliu
Ipoteza
Orgoliul – defect sau calitate?
În dicționare, orgoliul este definit ca fiind o părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată, despre sine însuși, despre valoarea și importanța sa socială, fiind asociat cu îngâmfarea, trufia sau vanitatea.
Argumentarea
În opinia mea, orgoliul este o caracteristică pe care, deși nu ne place să o recunoaștem, o deținem cu toții. În mod inevitabil, fiecare dintre noi are momente în viață când manifestăm orgoliu, mai mult sau mai puțin voit, sau când ne lovim de orgoliul altora, orgoliu pe care îl observăm mai ușor, poate toc…
...
Orgoliul profesional
În concepția lui Marin Preda „Orgoliul profesional este singurul care este creator și care poate fi, din punct de vedere moral, justificat.”, adică este unicul demn de o persoană, care se dorește respectată, idee cu care sunt de acord.
În primul rând, acest orgoliu profesional poa…
...
Orgoliul nemăsurat/ vanitate pornind de la afirmația lui Teodor Mazilu în „Ipocrizia disperării”
...
Orgoliu (eseu argumentativ)
Ipoteza
Omenirea datorează propria existență păcatului capital din cauza căruia Lucifer a fost izgonit din Grădina Raiului – orgoliul de a se fi considerat mai presus de Divinitate și de a încerca să se substituie Acesteia. Orgoliul sau trufia rezultă din modul în care ne raportăm la Eu (Ego sau Self), construit ca o carapace care ne delimitează și ne protejează de lumea exterioară. Prin ego filtrăm și manipulăm informațiile exterioare, modelându-le astfel încât să ne creăm confortul că noi șt…