Lock

Emoții și sentimente

Lock

Cu ajutorul materialelor de pe această pagină vei afla informații importante despre emoții, sentimente, aspecte ale vieții care le declanșează sau modul în care ne influențează. Totodată, te vei familiariza cu structura textului argumentativ și îți vei reaminti cum trebuie să organizezi argumentele și care sunt conectorii pe care trebuie să îi folosești…

...

Emoții

Emoțiile ne pot influența atât pozitiv, cât și negativ, însă, despre tipurile de emoții și amprenta pe care o pot lăsa asupra stării noastre de spirit vei găsi mai multe informații citind textul argumentativ pe care l-au pregătit profesorii noștri de limba română.

Mulți dintre noi s-au confruntat, nu o dată, cu emoții în forma unui obstacol. Adesea, el…

...

Emoții în timpul susținerii unui discurs

Materialul de mai jos reprezintă un răspuns la cerința de a redacta un text de 150 – 300 de cuvinte, în care să argumentezi dacă emoțiile pot sau nu pot fi stăpânite de un vorbitor în public, folosind informațiile din fragmentul extras din volumul „Amintiri de la Junimea” de Iacob Negruzzi.

Pot emoțiile fi stăpânite de către un vorbitor în public? Această problematică a preocupat numeroși oameni de-a lungul timpului, întrucât oratoria rămâne un subiect de interes general. Vorbitul în public este considerat și astăzi a fi u…

...

Altruism

Eseul de mai jos reprezintă un exemplu complex de text argumentativ despre altruism, temă pe care este posibil să o ai de argumentat la Bacalaureatul la română.

Ipoteza

Altruismul – sursa energiilor pozitive

În opinia mea, pentru a putea trăi în sânul societății așa cum trebuie, omul are nevoie să facă trei lucruri: să își manifeste liber emoțiile, să aibă raporturi afective armonioase cu cei care îi sunt dragi și să aibă permanent sentimentul de apartenență la o comunitate, pentru a nu se simți singur. Am constatat în timp că dacă există un lucru pe care îmi place să îl fac mereu acela este de a dărui. Nimic nu mă face să mă simt mai bună, mai împăcată cu mine însămi, mai liberă și parcă mai senină decât să dăruiesc ceva din puținul pe care îl am.

Argumentarea

Consider că altruismul este capacitatea omului de a dărui cu ușurință și cu plăcere ceea ce crede că trebuie oferit, fără să regrete despărțirea de lucrul pe care îl încredințează altuia. Altruismul înseamnă să lași de la ti…

...

Speranță

Acesta reprezintă un text argumentativ despre speranță. Pe baza acestei teme pot fi dezvoltate o mulțime de argumente, însă profesorii noștri au ales doar câteva dintre acestea și le-au exemplificat într-un mod cât mai clar, pentru a-ți oferi un exemplu despre cum se realizează un text argumentativ despre speranță.

Ipoteza

Într-una din cele peste 200 de scrisori pe care Nicolae Steinhardt le trimite prietenului său Virgil Ierunca, în perioada 1967 – 1983, acesta afirmă că „este fericit cu speranța că va fi fericit”. Dorința de mai bine proiectată asupra viitorului forțează realitatea să îndeplinească această proiecție interioară. Aceeași speranță este nutrită și de Andrei Pleșu: „mă trezesc uneori cuprins de o nerezonabilă încredere în soarta lumii”. Speranța este un mecanism interior, manifestat individual și colectiv, profan și religios, care pune și menține în mișcare vi…

...

Speranță, pornind de la următoarea afirmație: Lumea are nevoie de speranță ca de lumină

Materialul de mai jos reprezintă o posibilă variantă de rezolvare a cerinței de a scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre speranță, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Lumea are nevoie de speranță ca de lumină”.

Sunt de acord cu afirmația „Lumea are nevoie de speranță ca de lumină.” Aceasta subliniază faptul că speranța este o necesitate a sufletului ce nu poate fi ignorată. Speranța este lumina sufletului, ea călăuzește și înalță spiritul.

În p…

...

Milă

Textul argumentativ despre milă este un eseu redactat de către profesorii noștri pentru a-ți oferi un exemplu despre cum trebuie trebuie rezolvată una dintre cerințele de la examenul de Bacalaureat.

În opinia mea, mila este o formă de iubire care ne dovedește apropierea sufletească față de aproapele nostru, sensibilitatea noastră față de necazurile și întâmplările nefericite prin care este nevoit să treacă cineva. Ea este o stare sufletească care determină de cele mai multe ori punerea în ac…

...

Nădejde, pornind de la următoarea afirmație: „Cine nu mai speră, nu poate fi fericit” (Victor Eftimiu, Spovedanii)

Acesta este un text argumentativ despre nădejde, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Cine nu mai speră, nu poate fi fericit”. (Victor Eftimiu, Spovedanii)” .

Este foarte adevărat faptul că „Forma reală a fericirii e nădejdea. Cine nu mai speră, nu poate fi fericit.", după cum spune Victor Eftimiu în „Spovedanii”.

Un prim argument ar fi că fericirea poate fi definită ca fiind suma trăirilor pe care le avem legate de împlinirea unui vis. Astfel, asociem drumul spre …

...

Pasiune, pornind de la următoarea afirmație: Nimic mare nu se creează în lumea aceasta fără pasiune

Materialul de mai jos este răspunsul construit de profesorii Liceunet la cerința de a scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre pasiune, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Nimic mare nu se creează în lumea aceasta fără pasiune.” (D. D. Roșca, „Existența tragică”)

Pasiunea este însușirea fundamentală a umanității, este baza pe care se construiește structura societăți…

...

Raportul dintre rațiune (mintea) și pasiune (inima)

Text argumentativ despre raportul dintre rațiune (mintea) și pasiune (inima) reprezintă o lucrare redactată de profesorii noștri de limba română ca rezolvare a unei cerințe întâlnite la examenul de Bacalaureat.

Titu Maiorescu susține că omul se lasă condus de inimă în momentele în care rațiunea ar trebui să îi dicteze direcția finală. Eu consider că are dreptate deoarece, deși este ființă rațională, esența omulu…

...

Speranță

Acest eseu argumentativ tratează un subiect sensibil și prezent în viața fiecăruia, și anume, speranța. Eseul este un exemplu pe care îl poți folosi ca sursă de inspirație pentru redactarea propriilor materiale.

Ipoteza

Speranța – o lumină a sufletului

Sunt sentimente care ne însoțesc întreaga viață, cu care parcă ne naștem și care ne guvernează trăirea interioară mereu. Credința, dragostea, mila, bunătatea aproape că nu se învață. Sunt sentimente pe care le descoperim în noi încă de mici, pe care le exprimăm fără să le conștientizăm prea mult, doar pentru că ele ne caracterizează ca ființe umane pe tot parcursul vieții.

Consider că un astfel de sentiment pe care îl exprimăm mereu este și speranța. Aproape că nu putem trece prin viață fără să simțim acest sentiment în momentele delicate. Sperăm atunci când ne e greu, spe…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in