Lock

Educație

Lock

Pe această pagină vei găsi mai multe exemple de texte argumentative ce tratează subiectul educației, temă pe care este posibil să trebuiască să o dezbați și la cerința B a subiectului I al examenului de Bacalaureat la limba și literatura română. Acestea respectă toate criteriile unui text argumentativ bun, așadar, le poți folosi pentru a te inspira și a găsi propriile idei și argumente pentru a realiza un text argumentativ despre educ…

...

Educație

Notă! Primul material este unul complex și scoate în evidență cele trei părți pe care trebuie să le aibă un text argumentativ: ipoteza, argumentarea, încheierea sau concluzia. Poți folosi acest text ca punct de plecare pentru redactarea propriilor texte.

Următoarele sunt rezolvări ale cerințelor de la examenul de Bacalaureat.

Ipoteza

În Antichitate, Platon vorbea despre educație și avea o înțelegere superioară a conceptului: nu educăm pe ceilalți livrând cunoștințe, ci încercând să transformăm, să formăm deprinderi și să încurajăm înclinația nativă spre virtute. Astăzi, mai mult ca oricând, într-o lume în care adolescenții, oameni în devenire, sunt permanent conectați la o sursă inepuizabilă de informații, educația se concentrează pe formarea de caractere, de indivizi întregi, integri, responsab…

...

Politețe, pornind de la afirmația lui Tudor Mușatescu: Amabilitatea adevărată trebuie să fie, în primul rând, o chestiune de caracter și apoi una de educație

Cerința de a scrie un text argumentativ despre politețe pornind de la următoarea afirmație a lui Tudor Mușatescu: „Amabilitatea adevărată trebuie să fie, în primul rând, o chestiune de caracter și apoi una de educație” s-a regăsit în rezerva pentru subiectul II al Bacalaureatului la română, din sesiunea iunie-iulie, 2010.

Eseul argumentativ pornit de la…

...

Educație, pornind de la afirmația: Laboratorul educației e fapta

Un bun exemplu este textul argumentativ despre educație, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Laboratorul educației e fapta.” (Marin Voiculescu, Replici)”, deoarece a fost redactat de un profesor experimentat.

Sunt de acord cu părerea lui Marin Voiculescu că faptele noastre sunt oglinda propriei gândiri, cunoașteri și mai ales a educației primite.

În primul rând, prin fapte împărtășim și altora din cunoștințele noastre și acesta e un prim pas în cucerirea eternității. Educația transformă omul…

...

Educație pornind de la afirmația lui Horatius: Nimeni nu e atât de rău încât să nu poată fii educat

Varianta 1

Eseul este un text argumentativ despre educație și a fost realizat pornind de la afirmația lui Horatius „Nimeni nu e atât de rău încât să nu poată fii educat”. 

Omul se desăvârșește prin cunoaștere și prin educație, de aceea consider că afirmația lui Horatius : „Nimeni nu e atât de rău încât să nu poată fi educat” este adevărată. În fiecare om există o sămânță de bunătate, ceva ce poate îndrepta omul și-l poate conduce pe drumul cel bun.

În primul rând, edu…

...

Importanța educației primite în familie

Citește „Text argumentativ despre importanța educației primite în familie” pentru o pregătire mai eficientă pentru proba scrisă la limba și literatura română.

Consider că educația în familie este deosebit de importantă deoarece familia este locul în care copiii primesc rădăcini pentru a crește și aripi pentru a zbura mai departe. În familie învățăm pentru prima dată ce este lumea, ce este bine și ce este rău, iar familia rămâne mereu prezentă în formarea noastră din tot restul vieții.

În primul rând, educația din…

...

Educația primită în școală

Am încercat să aducem cât mai multe argumente pe această temă, pentru a-ți oferi un model cât mai bun de eseu argumentativ despre educație. Poți folosi acest exemplu pentru a te orienta în redactarea propriului tău eseu argumentativ.

Ipoteza

Educația primită în școală sub îndrumarea unui profesor, alături de cea oferită de către părinți, deține un rol extrem de important în dezvoltarea caracterului și a personalității, dar și a comportamentului tânărului în societate.

Argumentarea

În primul rând, profesorul, împreună cu medicul și preotul, beneficiază de un anumit statut și reprezintă un model în societate, …

...

Rolul educației în societatea contemporană

Acest text argumentativ despre rolul educației în societatea contemporană a fost redactat de către un elev și îți poate folosi drept exemplu pentru scrierea propriilor tale eseuri. 

Lucrarea respectă structura textului argumentativ, argumentele sunt bine formulate și însoțite de exemple, iar specificațiile din baremul de la Bacalaureat sunt și ele respectate.

Educația este o însușire care se dobândește pe parcursul vieții, la realizarea căreia contribuie mai mulți factori. După părerea mea, educația ar…

...

Rolul activităților extrașcolare în educația cinematografică

Redactarea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul activităților extrașcolare în educația cinematografică a fost cerința pe care au primit elevii de la profilul uman la subiectul al doilea din cadrul examenului de Bacalaureat din data de 26 iunie 2017. 

Activitățile extrașcolare au rolul de a le oferi adolescenților o alternativă la educația pe care o primesc la școală. Astfel, tinerii s…

...

Rolul cinematografiei în educarea tinerei generații

Cerința de a scrie un text argumentativ despre rolul cinematografiei în educarea tinerei generații s-a regăsit în cadrul rezervei pentru subiectul II de la Bacalaureatul la limba și literatura română, sesiunea august-septembrie, 2015, profilul real. 

În prezent, influența mass-media asupra educării populației este decisivă, mai ales în ceea ce privește efectele asupra structurii psihologice a indivizilor. Fiind…

...

Utilitatea ecranizării unor cărți celebre pentru educarea tinerilor

„Text argumentativ despre utilitatea ecranizării unor cărți celebre pentru educarea tinerilor” este un material conceput de un elev de liceu și dezbate o problematică pe care ai putea să o întâlnești la subiectul I. 

Ecranizarea unor cărți celebre pentru educarea tinerilor prezintă s-a dovedit a fi foarte utilă în societatea noastră, din ce în ce mai dominată de tehnologie. După părerea mea, vizionarea ecranizărilor unor cărți este un mijloc care contribuie la educația tinerilor.

În primul rând, ecranizarea unor cărți celebre pentru educarea tin…

...

Importanța cunoașterii normelor de conduită civilizată

Acesta este un text argumentativ care îți oferă o variantă de rezolvare de a cerinței de la Bacalaureat de a scrie un text de tip argumentativ de 150 – 300 de cuvinte despre importanța cunoașterii normelor de conduită civilizată, regăsită printre subiectele de la Bacalaureatul din 2014.

Cineva spunea că oamenii nu sunt altceva decât niște animale sociale, iar ceea ce ne-a ajutat pe parcursul evoluției noastre au fost regulile. Fără reguli, cum ar fi putut strămoșii noștri să se grupeze în triburi, orașe sau state? În plus, regulile care ne permit să convieț…

...

Cunoaștere, pornind de la următoarea afirmație: Cu nimic nu poate fi înlocuit fondul de aur al cunoașterii dobândit prin îndelungată experiență

Materialul următor reprezintă o variantă de rezolvare pentru cerința de a scrie un un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre cunoaștere, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Cu nimic nu poate fi înlocuit fondul de aur al cunoașterii dobândit prin îndelungată experiență”.

Prin afirmația sa „Cu nimic nu poate fi înlocuit fondul de aur al cunoașterii dobândit prin îndelungata experie…

...

Rolul instrumentelor digitate în domeniul educației

În ultima perioadă asistăm la schimbări pe toate planurile, iar așa cum era de așteptat, digitalizarea învățământului începe să se producă. Timid, însă cu pași repezi, se încearcă o adaptare în mediul online a metodelor și procedeelor de predare-învățare. Bineînțeles că această schimbare aduce cu sine o serie de avantaje și dezavantaje, iar cei care le vor resimți efectele vor fi, în primul rând, elevii.

În primul rând, in…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in