Lock

Calități

Lock

Exemplele realizate de noi respectă structura unui text argumentativ, iar argumentele sunt prezentate coerent și logic. Așadar, te poți inspira din aceste exemple de texte argumentative despre modestie, onoare, respect, toleranță, politețe sau milă pentru alcătuirea propriei tale lucrări, însă nu uita să aduci argumente proprii și personale în cadrul eseului tău.

Un alt mare avantaj pe care îl ai consultând aceste texte este acela că vei învăța cum se rezolvă corect cerința B întâlnită la subiectul I al examenului de Bacalaureat la limba r…

...

Modestie

Materialul de mai jos îți va folosi ca sursă de inspirație pentru a scrie un text argumentativ care are la bază tema modestiei. 

Ipoteza

Marele filozof al Chinei, Confucius, spunea despre modestie că este fundația solidă a tuturor virtuților. Iubirea, adevărul, toleranța, tăria de caracter, hărnicia și răbdarea sunt virtuți care nu ar avea valoare în lipsa fundamentului solid al modestiei. Consider că modestia, ca virtute morală, prin îndoiala și întrebările pe care le ridică, trasează, în universul nostru interior, conștiința propriei valori.

Argumentarea

Limba română are sinonime pentru modestie precum: simplitate, smerenie – care aparțin limbajului religios, decență, rezervă, reținere. Pal…

...

Politețe, pornind de la afirmația Ioanei Pârvulescu: Politețea rămâne totuși azi, ca și ieri, singura formă controlabilă și educabilă a empatiei, a înțelegerii celuilalt

Iată un model de rezolvare a cerinței de a scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de rânduri despre politețe, pornind de la ideile sugerate de afirmația Ioanei Pârvulescu: „Politețea rămâne totuși azi, ca și ieri, singura formă controlabilă și educabilă a empatiei, a înțelege…

...

Cinste

Textul argumentativ despre cinste pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet îți va fi de mare ajutor pentru a putea răspunde corect la cerința pe care o vei primi la examenul de Bac la română. 

Cinstea este una dintre cele mai semnificative calități pe care le poate avea o persoană. De-a lungul timpului, importanța acestei trăsături a fos…

...

Onoare

Trebuie să scrii un text argumentativ despre onoare și ai nevoie de o sursă de inspirație? 

De cele mai multe ori termenul „onoare” este asociat cu corectitudine și integritate, însă mai multe despre însemnătatea acestui cuvânt vei afla citind textul argumentativ pus la dispoziție de către echipa Liceunet.

Cuvântul „onoare” se referă, în general, la integritate morală, corectitudine demnitate și cinste. Cine dezvoltă aceste calități se bucură, în general, de respectul și aprecierea semenilor săi și este considerat a fi un membru valoros al societății.

Pe …

...

Înțelepciune

Acesta este un text argumentativ despre înțelepciune, care tratează în detaliu subiectul, aducând multe argumente interesante și autentice.

Ipoteza

Înțelepciunea, o minunată calitate a omului

Se spune că omul se detașează de celelalte animale prin faptul că este înzestrat cu două calități de care doar el dispune: gândirea și vorbirea. Consider, însă, că omul mai dispune de încă o calitate care îi e specifică, nefiind posibilă în cazul altor ființe care populează planeta noastră, și anume, înțelepciunea.

Înțelepciunea, această minunată calitate a omului care se ridică la nivel de virtute, este definită în dicționarul limbii române ca fiind o capacitate superioară de înțelegere a lucrurilor, ce implică o cunoaștere adâncă a realității, multă experiență și mult echilibru. Considerând-o una dintre cele mai frumoase însușiri ale firii umane, filozofii au încercat încă din antichitate să-i surprindă esența, dorind să demonstreze în ce constă aceasta, cine poate deveni înțelept și care sunt căile ce trebuie urmate pentru a atinge un anumit stadiu de înț…

...

Toleranță

Ce este toleranța și cum putem deveni mai toleranți sunt două dintre aspectele la care vei găsi răspuns accesând textul argumentativ despre toleranță scris de echipa Liceunet. 

Toleranța este unul din aspectele care stă la baza posibilității evoluției speciei umane. În lipsa toleranței, conviețuirea devine imposibilă. Astfel, întrucât omul este o ființă socială prin însăși natura sa, toleranța este absolut necesară supraviețuirii noastre.

Pe de-o parte, toleranța este rezultatul unei bune educații. Cu cât mai mult c…

...

Inteligență, pornind de la următoarea afirmație: Există o diferență în limba română între inteligență și deșteptăciune.

Materialul de mai jos răspunde la cerința de a scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre inteligență, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Există o diferență în limba română între inteligență și deșteptăciune. Eu îi ador pe inteligenți, însă îi detest pe deștepți: căci ei sunt giruete în bătaia tuturor vânturilor”, regăsită printre modelele de subiecte de la Bacalaureat.

Constantin Brâncuși se folosește în afirmația sa de nuanțele diferite pe …

...

Inteligență

Textul argumentativ despre inteligență a fost pregătit de echipa Liceunet, iar exemplele și argumentele întâlnite aici le poți folosi ca sursă inspirație pentru elaborarea propriului tău text.

Conform studiilor de psihopedagogie, omul inteligent se definește prin mai multe tipuri de inteligență: rațională, intra personală, interpersonală, verbală, spațială, muzicală și kinestezică. Dintre toate tipurile de inteligență cu care suntem înzestrați, consider că inteligența rațională și ce…

...

Modestie, pornind de la afirmația lui Nicolae Iorga: Cel care merge cu ochii în pământ se vede...

Citește materialul de mai jos și îți va fi mult mai ușor să răspunzi la cerința de a scrie un text argumentativ despre modestie pornind de la afirmația lui Nicolae Iorga: „Cel care merge cu ochii în pământ se vede pe sine mai bine decât acel care se potrivește în oglindă.”.

Cred că ideea principală din afirmația lui Nicolae Iorga este aceea că omul modest își cunoaște mult mai bine interiorul, care este …

...

Respect

Text argumentativ de mai jos are ca temă noțiunea de respect. Argumentele din cadrul textului argumentativ conceput de profesorii de limba română sunt atent alese și prezentate într-un mod coerent și logic, pentru a-ți oferi un exemplu cât mai bun.

Ipoteza

Despre respect, numai de bine

Substantiv neutru, care provine din latinescul „respectus” („considerație”), respectul reprezintă atitudinea sau sentimentul de apreciere, considerație și stimă față de o persoană, o idee sau o instituție și poate fi exprimat verbal sau prin gesturi.

Consider că respectul nu are nimic de a face cu statutul social al omului, cu rangul sau cu puterea. Uneori, oamenii „ajunși bine”, pe poziții înalte, merită mult mai puțin respect decât omul simplu, care muncește din greu sub soarele de vară, ducându-și simplu viața de pe o zi pe alta. În zilele noastre, lumea este tot mai dură și mai critică, uită să-l trateze pe cel de alături cu respect și, deși nu ne dorim, mulți își vor exprima părerile despre perso…

...

Înțelepciune, pornind de la următoarea afirmație: Înțelepciunea? Este o stare sau un demers, în speță unul de armonie, echilibru, măsură.

Materialul de mai jos reprezintă rezolvarea corectă a cerinței de a scrie text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre înțelepciune, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Înțelepciunea? Este o stare sau un demers, în speță un…

...

Admirație, ca prim impuls de a imita pe cineva

Textul argumentativ despre admirație, ca prim impuls de a imita pe cineva a fost conceput de către un elev și îți va folosi ca sursă de inspirație în momentul în care vei avea de redactat un eseu pe această temă. 

Admirația este un sentiment de stimă față de ceva sau cineva și apare atunci când o persoana apreciază și recunoaște calitățile de excepție ale semeni…

...

Admirație

Poți folosi acest exemplu de text argumentativ despre admirație pentru a te inspira și pentru a-ți formula propriile idei cu privire la un subiect sau la o temă pe care trebuie să o tratezi la examenul de Bac la română. 

Ipoteza

Admirația, așa cum e ea

După părerea mea, omul este o ființă complexă, care însumează o serie de trăsături, mai bune sau mai rele, mai evidente sau mai reținute, prin care se detașează de celelalte ființe, făcându-l special. Printre trăsăturile despre care consider că pot înălța, dar care în anumite circumstanțe pot ascunde intenții false, se numără și admirația.

„Este un semn de noblețe mentală să știi să admiri ceea ce te depășește”, spunea în mod sugestiv Gabriel Liiceanu. Admirația este un sentiment luminos care, când apare în toată puritatea lui, reprezintă negreșit o pornire înaltă a su…

...

Calitățile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități; trebuie să știi cum să le folosești cu rost”.
 

Echipa Liceunet ți-a pregătit un text care răspunde la cerința de a scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de rânduri (150 – 300 de cuvinte) despre calitățile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități; trebuie să știi cum să le folosești cu rost”, întâlnită la una dintre sesiunile anterioare ale examenului de Baca…

...

Politețe

Acest text argumentativ despre politețe prezintă argumente solide despre reguli și principii care trebuie aplicate în societate. De asemenea, în eseu sunt expuse caracteristicile persoanelor politicoase, formele de manifestare și beneficiile persoanelor sau a gesturilor de politețe.

Primul om politicos din lume a fost primitivul care trăia în grotă și care, dorind să anunțe găsirea hranei printr-un strigăt, și l-a înăbușit atunci când a observat că în apropiere dormea o femeie cu un copil în brațe. Peste veacuri, omul social și-a șlefuit comportamentul și s-a adaptat diverselor situații din viața sa în așa măsură încât astăzi putem trăi civilizat în…

...

Caracter, pornind de la următoarea afirmație: Mă derutează oamenii care, decenii de-a rândul, s-au comportat într-un fel, au împărtășit anumite convingeri, au manifestat atitudini tăioase, iar apoi, într-o bună zi, ne-au părăsit, iar într-o altă zi, au început să se comporte pe dos, să dea glas unor convingeri opuse, unor atitudini inverse. Poate fi omul atât de încăpător?

Nu îți mai amintești care este structura textului argumentativ și ce reguli trebuie să respecți pentru a primi punctajul maxim la examenul de Bacalaureat? Materialul următor reprezintă rezolvarea corectă a cerinței de a scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 30 de rânduri, despre caracter, pornind de la ideea identificată în următoarea …

...

Generozitate

Citind acest text argumentativ despre generozitate vei afla și câteva informații importante. Una dintre ele este aceea că generozitatea este o trăsătură de caracter excepțională, care merită cultivată și educată.

Celebra Simone de Beauvoir a descris generozitatea clar și la obiect: „Iată ce cred eu că înseamnă cu adevărat generozitatea: să dai totul și, totuși, să ai mereu sentimentul că nu te costă nimic”. Așadar, înțelegem că generozitatea este, în mare parte, bucuria de a dărui fără regrete.

În …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in