Calități
Exemplele realizate de noi respectă structura unui text argumentativ, iar argumentele sunt prezentate coerent și logic. Așadar, te poți inspira din aceste exemple de texte argumentative despre modestie, onoare, respect, toleranță, politețe sau milă pentru alcătuirea propriei tale lucrări, însă nu uita să aduci argumente proprii și personale în cadrul eseului tău.
Un alt mare avantaj pe care îl ai consultând aceste texte este acela că vei învăța cum se rezolvă corect cerința B întâlnită la subiectul I al examenului de Bacalaureat la limba r…
...
- Modestie
- Politețe, pornind de la afirmația Ioanei Pârvulescu: Politețea rămâne totuși azi, ca și ieri, singura formă controlabilă și educabilă a empatiei, a înțelegerii celuilalt
- Cinste
- Onoare
- Înțelepciune
- Toleranță
- Inteligență, pornind de la următoarea afirmație: Există o diferență în limba română între inteligență și deșteptăciune.
- Inteligență
- Modestie, pornind de la afirmația lui Nicolae Iorga: Cel care merge cu ochii în pământ se vede...
- Respect
- Înțelepciune, pornind de la următoarea afirmație: Înțelepciunea? Este o stare sau un demers, în speță unul de armonie, echilibru, măsură.
- Admirație, ca prim impuls de a imita pe cineva
- Admirație
- Calitățile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități; trebuie să știi cum să le folosești cu rost”.
- Politețe
- Caracter, pornind de la următoarea afirmație: Mă derutează oamenii care, decenii de-a rândul, s-au comportat într-un fel, au împărtășit anumite convingeri, au manifestat atitudini tăioase, iar apoi, într-o bună zi, ne-au părăsit, iar într-o altă zi, au început să se comporte pe dos, să dea glas unor convingeri opuse, unor atitudini inverse. Poate fi omul atât de încăpător?
- Generozitate
Modestie
Ipoteza
Marele filozof al Chinei, Confucius, spunea despre modestie că este fundația solidă a tuturor virtuților. Iubirea, adevărul, toleranța, tăria de caracter, hărnicia și răbdarea sunt virtuți care nu ar avea valoare în lipsa fundamentului solid al modestiei. Consider că modestia, ca virtute morală, prin îndoiala și întrebările pe care le ridică, trasează, în universul nostru interior, conștiința propriei valori.
Argumentarea
Limba română are sinonime pentru modestie precum: simplitate, smerenie – care aparțin limbajului religios, decență, rezervă, reținere. Pal…
...
Politețe, pornind de la afirmația Ioanei Pârvulescu: Politețea rămâne totuși azi, ca și ieri, singura formă controlabilă și educabilă a empatiei, a înțelegerii celuilalt
...
Cinste
Cinstea este una dintre cele mai semnificative calități pe care le poate avea o persoană. De-a lungul timpului, importanța acestei trăsături a fos…
...
Onoare
Cuvântul „onoare” se referă, în general, la integritate morală, corectitudine demnitate și cinste. Cine dezvoltă aceste calități se bucură, în general, de respectul și aprecierea semenilor săi și este considerat a fi un membru valoros al societății.
Pe …
...
Înțelepciune
Ipoteza
Înțelepciunea, o minunată calitate a omului
Se spune că omul se detașează de celelalte animale prin faptul că este înzestrat cu două calități de care doar el dispune: gândirea și vorbirea. Consider, însă, că omul mai dispune de încă o calitate care îi e specifică, nefiind posibilă în cazul altor ființe care populează planeta noastră, și anume, înțelepciunea.
Înțelepciunea, această minunată calitate a omului care se ridică la nivel de virtute, este definită în dicționarul limbii române ca fiind o capacitate superioară de înțelegere a lucrurilor, ce implică o cunoaștere adâncă a realității, multă experiență și mult echilibru. Considerând-o una dintre cele mai frumoase însușiri ale firii umane, filozofii au încercat încă din antichitate să-i surprindă esența, dorind să demonstreze în ce constă aceasta, cine poate deveni înțelept și care sunt căile ce trebuie urmate pentru a atinge un anumit stadiu de înț…
...
Toleranță
Toleranța este unul din aspectele care stă la baza posibilității evoluției speciei umane. În lipsa toleranței, conviețuirea devine imposibilă. Astfel, întrucât omul este o ființă socială prin însăși natura sa, toleranța este absolut necesară supraviețuirii noastre.
Pe de-o parte, toleranța este rezultatul unei bune educații. Cu cât mai mult c…
...
Inteligență, pornind de la următoarea afirmație: Există o diferență în limba română între inteligență și deșteptăciune.
Constantin Brâncuși se folosește în afirmația sa de nuanțele diferite pe …
...
Inteligență
Conform studiilor de psihopedagogie, omul inteligent se definește prin mai multe tipuri de inteligență: rațională, intra personală, interpersonală, verbală, spațială, muzicală și kinestezică. Dintre toate tipurile de inteligență cu care suntem înzestrați, consider că inteligența rațională și ce…
...
Modestie, pornind de la afirmația lui Nicolae Iorga: Cel care merge cu ochii în pământ se vede...
Cred că ideea principală din afirmația lui Nicolae Iorga este aceea că omul modest își cunoaște mult mai bine interiorul, care este …
...
Respect
Ipoteza
Despre respect, numai de bine
Substantiv neutru, care provine din latinescul „respectus” („considerație”), respectul reprezintă atitudinea sau sentimentul de apreciere, considerație și stimă față de o persoană, o idee sau o instituție și poate fi exprimat verbal sau prin gesturi.
Consider că respectul nu are nimic de a face cu statutul social al omului, cu rangul sau cu puterea. Uneori, oamenii „ajunși bine”, pe poziții înalte, merită mult mai puțin respect decât omul simplu, care muncește din greu sub soarele de vară, ducându-și simplu viața de pe o zi pe alta. În zilele noastre, lumea este tot mai dură și mai critică, uită să-l trateze pe cel de alături cu respect și, deși nu ne dorim, mulți își vor exprima părerile despre perso…
...
Înțelepciune, pornind de la următoarea afirmație: Înțelepciunea? Este o stare sau un demers, în speță unul de armonie, echilibru, măsură.
...
Admirație, ca prim impuls de a imita pe cineva
Admirația este un sentiment de stimă față de ceva sau cineva și apare atunci când o persoana apreciază și recunoaște calitățile de excepție ale semeni…
...
Admirație
Ipoteza
Admirația, așa cum e ea
După părerea mea, omul este o ființă complexă, care însumează o serie de trăsături, mai bune sau mai rele, mai evidente sau mai reținute, prin care se detașează de celelalte ființe, făcându-l special. Printre trăsăturile despre care consider că pot înălța, dar care în anumite circumstanțe pot ascunde intenții false, se numără și admirația.
„Este un semn de noblețe mentală să știi să admiri ceea ce te depășește”, spunea în mod sugestiv Gabriel Liiceanu. Admirația este un sentiment luminos care, când apare în toată puritatea lui, reprezintă negreșit o pornire înaltă a su…
...
Calitățile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități; trebuie să știi cum să le folosești cu rost”.
...
Politețe
Primul om politicos din lume a fost primitivul care trăia în grotă și care, dorind să anunțe găsirea hranei printr-un strigăt, și l-a înăbușit atunci când a observat că în apropiere dormea o femeie cu un copil în brațe. Peste veacuri, omul social și-a șlefuit comportamentul și s-a adaptat diverselor situații din viața sa în așa măsură încât astăzi putem trăi civilizat în…
...
Caracter, pornind de la următoarea afirmație: Mă derutează oamenii care, decenii de-a rândul, s-au comportat într-un fel, au împărtășit anumite convingeri, au manifestat atitudini tăioase, iar apoi, într-o bună zi, ne-au părăsit, iar într-o altă zi, au început să se comporte pe dos, să dea glas unor convingeri opuse, unor atitudini inverse. Poate fi omul atât de încăpător?
...
Generozitate
Celebra Simone de Beauvoir a descris generozitatea clar și la obiect: „Iată ce cred eu că înseamnă cu adevărat generozitatea: să dai totul și, totuși, să ai mereu sentimentul că nu te costă nimic”. Așadar, înțelegem că generozitatea este, în mare parte, bucuria de a dărui fără regrete.
În …