Alte exemple
Pe această pagină vei găsi mai multe exemple de texte argumentative fiecare dintre ele abordând câte o tematică distinctă.
Profesorii de limba română care au conceput aceste texte au avut grijă să respecte structura, reperele menționate în cerința de la examen, dar și să susțină cât mai bine argumentele prezentate în aceste texte argumentative și să utilizeze conectorii specifici.
Așadar, dacă vrei să ai un model și o sursă de inspirație pentru a scrie un material cât mai complex, te sfătuim să citești textul argumentativ despre împlinirea unui vis, dar și altele de pe această p…
...
- Împlinirea unui vis
- Faptă și consecință
- Conștiință
- Raportul dintre om și divinitate
- Noroc
- Viitorul la care năzuim, pornind de la următoarea afirmație: Viitorul ni-l putem modela după cum vrem
- Tăcere, pornind de la următoarea afirmație: Sunt tăceri care spun mai mult decât vorbele
- Tăcere
- Deschiderea către nou
- Trecut, pornind de la următoarea afirmație: Fiece popor și fiece epocă stă pe umerii vremilor trecute
- Relația prezent - viitor, pornind de la următoarea afirmație: Pentru a întrezări viitorul trebuie să cunoști prezentul - Ion Heliade-Rădulescu
- Dor
- Dor, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: Orice ar fi, pasiune sau dorință, sete sau foame de experiență reală
- Bătrânețe
- Bătrânețe, pornind de la următoarea afirmație: În fond, prețuim tinerețea pentru că știm că într-o zi vom ajunge la bătrânețe
- Nedreptate, pornind de la afirmația lui Ioan Slavici: Nedreptatea o facem nu numai când nu dăm cuiva ceea ce i se cuvine...
- Conștiință și datorie
- Plăcerea de a cunoaște, pornind de la următoarea afirmație: Plăcerea durabilă a vieții e descoperirea lumii din nou
- Admirație
- Igienă
Împlinirea unui vis
Visul are, pentru noi, două înțelesuri. Primul se referă la o realitate paralelă din domeniul fantasticului, pe care o experimentăm fie în somn, …
...
Faptă și consecință
Orice acțiune pe care o întreprindem va genera o reacțiune, acesta fiind un principiu bine-cunoscut cu care avem de-a face în viața de zi cu zi. Consecința nu trebuie să apară neapărat în forma u…
...
Conștiință
Din punctul meu de vedere, venirea noastră pe lume este însoțită de un destin propriu și de un sens unic în viață, influențat de caracterul, personalitatea și modul în care procesele de conștiință acționează asup…
...
Raportul dintre om și divinitate
Din punct de vedere biblic, ceea ce se înțelege prin divinitate se raportează la sfințire, ceea ce trebuie îndeplinit pentru a exista o legătură între om și Dumnezeu. Acest lucru ține și de starea noastră interioară, de convingerile noast…
...
Noroc
Ipoteza
Nu avem noroc, avem ceea ce merităm
Consider că norocul este un concept sub influența căruia trăim întreaga viață. De mici învățăm noțiunea de noroc și ne lăsăm ghidați de ea pe parcursul existenței noastre, însă fără a avea vreunul dintre noi certitudinea că norocul ar exista cu adevărat.
Încă de la naștere, copilului i se urează să aibă noroc. Dacă viața i se scurge lin și destinul nu îi pune obstacole deosebite în cale, atunci se consideră că a avut noroc. Îndată însă ce i se întâmplă ceva mai puțin plăcut, determinându-l să treacă prin tot felul de frăm…
...
Viitorul la care năzuim, pornind de la următoarea afirmație: Viitorul ni-l putem modela după cum vrem
Fragmentul dat exprimă ideea conform căreia viitorul fiecărei p…
...
Tăcere, pornind de la următoarea afirmație: Sunt tăceri care spun mai mult decât vorbele
În opinia mea, afirmația lui Traian Demetrescu este adevărată, deoarece tăcerea presupune o comunicare dincolo de cuvinte, o reducere la esență a unei replici/a…
...
Tăcere
În opinia mea, comunicarea este un joc cu reguli dintre care tăcerea este cea mai importantă pentru că, oprindu-ne din vorbit și ascultându-l pe celălalt, învățăm să ne educăm concentrarea, îl putem cunoaște pe interlocutor și putem afla cum să-i comunicăm, la rândul nostru, mesajul…
...
Deschiderea către nou
Discutând problema…
...
Trecut, pornind de la următoarea afirmație: Fiece popor și fiece epocă stă pe umerii vremilor trecute
„Istoria e cea dintâi carte a unei nații” după cum spunea Nicolae Bălcescu. Așa cum o plantă nu poate crește fără rădăcini, nici un popor nu poat…
...
Relația prezent - viitor, pornind de la următoarea afirmație: Pentru a întrezări viitorul trebuie să cunoști prezentul - Ion Heliade-Rădulescu
Ion Heliade Rădulescu privește prezentul și viitorul în relație de interdependență: în opinia lui, existența momentului actual și cunoașterea lui fac posibilă întrezărirea viitorului. Afirmația sa contrazice exemple atât reale, cât și v…
...
Dor
Consider că fiecare dintre noi știe ce înseamnă dorul de persoana dragă, de părinți, de prieteni sau de casă. „Mor de dorul tău”, „mă arde dorul” sunt expresii pe care le auzim zi de zi în jurul …
...
Dor, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: Orice ar fi, pasiune sau dorință, sete sau foame de experiență reală
...
Bătrânețe
În general, tindem să ne temem de momentul în care vom începe să îmbătrânim, precum și de perioada care îi urmează acestui moment. Ne e frică de clipa în care ni se va părea că lumea se mișcă prea repede pentru a o putea ajunge din urmă. Cu toate…
...
Bătrânețe, pornind de la următoarea afirmație: În fond, prețuim tinerețea pentru că știm că într-o zi vom ajunge la bătrânețe
Din această afirmație a lui Mircea…
...
Nedreptate, pornind de la afirmația lui Ioan Slavici: Nedreptatea o facem nu numai când nu dăm cuiva ceea ce i se cuvine...
Consider că afirmația lui Ioan Slavici este pe deplin justificată, întrucât dreptatea presupune …
...
Conștiință și datorie
Pentru a putea avea succes în orice activitate ar întreprinde, omul trebuie să-și conștientizeze simțul datoriei. Aceasta îl motivează pe om să persevereze în munca …
...
Plăcerea de a cunoaște, pornind de la următoarea afirmație: Plăcerea durabilă a vieții e descoperirea lumii din nou
Afirmația lui Tudor Arghezi nu e valabilă întotdeauna. Descoperirea…
...
Admirație
Ipoteza
Admirația este una din formele bunătății și simpatiei omenești; cea mai aleasă poate, fiind cea mai fecundă. (Al. Vlahuță)
Poate simțul umorului nu este o calitate a fiecăruia dintre noi, însă o stare a sufletului caracteristică tuturor oamenilor este admirația. Admirația este o stare firească, dar rareori conștientizată. Toți oamenii au tendința de a admira, iar lucrul pe care îl apreciem ne modelează în funcție de intensitatea cu care admirăm. Această stare este una pozitivă a sufletului, în special atunci când obiectul admirat este semnificativ din punct de vedere …
...
Igienă
Igiena este un subiect pe cât de important, pe atât de des neglijat în societatea noastră. În general, se consideră că umanitatea a avansat îndeajuns încât să internalizeze regulile principale de igienă personală și a mediului înconjurător. Din nefericire, însă, în realitate, preocupaț…