Adevăr
Având o structură complexă și folosind conectori specifici textului argumentativ, aceste exemple pot deveni un model pentru redactarea oricărui text care să răspundă la cerința B întâlnită la subiectul I al examenului de Bacalaureat la română. Pe această pagină vei găsi mai multe exemple despre adevăr sau opusul acestuia, minci…
...
- Adevăr
- Adevăr, pornind de la afirmaţia lui Titu Maiorescu: Adevărul, oricât de puţin favorabil ne-ar putea fi, trebuie spus cu toată sinceritatea, îndată ce este întemeiat
- Valoarea adevărului
- Importanța spunerii adevărului în viața oamenilor
- Modul în care neadevărul influențează calitatea relațiilor interumane
- Minciună
- Atitudinea faţă de minciună, pornind de la următoarea afirmaţie: Mai mult decât minciuna nimica nu răpune
- Minciună, pornind de la următoarea afirmaţie: Cine spune minciuna întâi obrazul îşi ruşinează, iar mai pe urmă sufletul îşi ucide
- Minciună (eseu argumenativ)
Adevăr
Ipoteza
Adevărul, sau cum să fim oameni
Consider că, dacă există vreo noțiune care să fie mai greu de definit, aceasta ar fi noțiunea de adevăr. Parafrazând spusele unui mare critic român, as spune că „a vorbi despre adevăr este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă. Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i strice tăcerea”. Ca echitatea și responsabilitatea, considerăm adevărul una dintre cerințele impetuoase ale civilizației și ale corectei supraviețuiri în societate, condamnăm lipsa de adevăr de fiecare dată, dar, să fim sinceri, câți dintre noi ar putea să spună cu mână pe inimă că nu a mințit niciodată, uneori chiar cu cele mai bune intenții?
Definindu-l, adevărul ar fi acea propoziție sau situație care poate fi verificată și confirmată prin demonstrație, experiență sau observație. Dar, oricât de …
...
Adevăr, pornind de la afirmația lui Titu Maiorescu: Adevărul, oricât de puțin favorabil ne-ar putea fi, trebuie spus cu toată sinceritatea, îndată ce este întemeiat
În opinia mea, afirmația lui Titu Maiorescu despre adevăr este viabilă, datorită faptului că a spune adevărul este o condiție necesară pentru înțelegerea corectă a faptelor. Avem nevoie de a…
...
Valoarea adevărului
În opinia mea, adevărul este o valoare umană universală alături de „bine” și „frumos”. Acesta este marca unei personalității oneste, puternice, nepervertite și cutezătoare. Cine trăiește în adevăr este un individ liber și fericit.
În primul rând, conceptul de adevăr indubitabil este legat de figura lui Hristos, Cel …
...
Importanța spunerii adevărului în viața oamenilor
Adevărul, în esența sa, este o forță unică a Universului, acesta fiind întotdeauna corect, veridic. În plus, adevărul, s…
...
Modul în care neadevărul influențează calitatea relațiilor interumane
În opinia mea, calitatea relațiilor interumane este cel mai des afectată de neadevăr. Ascunderea ad…
...
Minciună
Ipoteza
Filosoful Gabriel Liiceanu a dedicat un întreg volum acestui subiect actual în societatea românească: Despre minciună. Subiectul este abordat din perspectivă publică, nu privată, așadar minciuna colectivă este analizată și dată în vileag prin prisma relelor pe care le provoacă vieții publice. Până ce ajunge în zilele noastre, Liiceanu trece în revistă și figura Principelui Machiavelli, om politic perfect adaptabil circumstanțelor istorice, dar care urmărește binele colectiv, nu binele privat. Mai departe, Liiceanu analizează minciuna în perioada comunistă când manipul…
...
Atitudinea față de minciună, pornind de la următoarea afirmație: Mai mult decât minciuna nimica nu răpune
În opinia mea, afirmația lui Alexandru Macedonski este cât se poate de adevărată, d…
...
Minciună, pornind de la următoarea afirmație: Cine spune minciuna întâi obrazul își rușinează, iar mai pe urmă sufletul își ucide
Sunt de acord cu afirmația lui Dimitrie Cantemir, „Cine spune minciuna întâi obrazul își rușinează, iar mai pe urmă su…
...
Minciună (eseu argumentativ)
Ipoteza
Avem nevoie de minciuni?
Considerată drept o afirmație prin care se denaturează în mod deliberat adevărul, minciuna este o caracteristică umană dezaprobată dintotdeauna, dar care insistă totuși să își facă simțită prezența în rândul oamenilor. Consider că atâta timp cât va exista adevărul, tot atâta timp va exista și minciuna și că, deși este unanim dezaprobată ca mod de comportament, în unele situații minciuna este mult mai potrivită decât adevărul. Dacă Nietzsche considera că „avem nevoie de minciuni pentru a trăi”, Kierkegaard merge și mai departe cu ideea necesității perpetuării minciunii, întrebându-se retoric dacă: „suntem oare pregătiți să recunoaștem toate consecințele adevărului”?
Argumentarea
În mod sigur, nu există persoane care să nu fi spus în viața lor măcar o minciună. Deși…