Adevăr

Având o structură complexă și folosind conectori specifici textului argumentativ, aceste exemple pot deveni un model pentru redactarea oricărui text care să răspundă la cerința B întâlnită la subiectul I al examenului de Bacalaureat la română. Pe această pagină vei găsi mai multe exemple despre adevăr sau opusul acestuia, minci…

...

Adevăr

Acest text complex explică, cu ajutorul argumentelor, ce reprezintă adevărul sau, mai bine spus, cum privim noi adevărul. Textul argumentativ despre adevăr prezentat mai jos îți poate veni în ajutor și poate constitui un exemplu pentru elaborarea propriului tău text argumentativ despre adevăr.

Ipoteza

Adevărul, sau cum să fim oameni

Consider că, dacă există vreo noțiune care să fie mai greu de definit, aceasta ar fi noțiunea de adevăr. Parafrazând spusele unui mare critic român, as spune că „a vorbi despre adevăr este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă. Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i strice tăcerea”. Ca echitatea și responsabilitatea, considerăm adevărul una dintre cerințele impetuoase ale civilizației și ale corectei supraviețuiri în societate, condamnăm lipsa de adevăr de fiecare dată, dar, să fim sinceri, câți dintre noi ar putea să spună cu mână pe inimă că nu a mințit niciodată, uneori chiar cu cele mai bune intenții?

Definindu-l, adevărul ar fi acea propoziție sau situație care poate fi verificată și confirmată prin demonstrație, experiență sau observație. Dar, oricât de …

...

Adevăr, pornind de la afirmația lui Titu Maiorescu: Adevărul, oricât de puțin favorabil ne-ar putea fi, trebuie spus cu toată sinceritatea, îndată ce este întemeiat

Textul de mai jos reprezintă o rezolvare a cerinței de a scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de rânduri (150 – 300 de cuvinte) despre adevăr, pornind de la ideile sugerate de afirmația lui Titu Maiorescu: „Adevărul, oricât de puțin favorabil ne-ar putea fi, trebuie spus cu toată sinceritatea, îndată ce este întemeiat”.

În opinia mea, afirmația lui Titu Maiorescu despre adevăr este viabilă, datorită faptului că a spune adevărul este o condiție necesară pentru înțelegerea corectă a faptelor. Avem nevoie de a…

...

Valoarea adevărului

„Text argumentativ despre valoarea adevărului” este un material elaborat de către un elev de clasa a XII-a și îți poate folosi drept sursă de inspirație pentru scrierea unui eseu pe o temă asemănătoare. Aici vei găsi argumente și exemple pe care le poți dezvolta pentru a obține propriul tău text argumentativ.

În opinia mea, adevărul este o valoare umană universală alături de „bine” și „frumos”. Acesta este marca unei personalității oneste, puternice, nepervertite și cutezătoare. Cine trăiește în adevăr este un individ liber și fericit.

În primul rând, conceptul de adevăr indubitabil este legat de figura lui Hristos, Cel …

...

Importanța spunerii adevărului în viața oamenilor

Textul argumentativ despre importanța spunerii adevărului în viața oamenilor a fost realizat de către un elev și constituie un model de rezolvare corectă a cerinței B de la subiectului I de la examenul de Bacalaureat. Întrucât este structurat corect, dezvoltă argumente logice și concrete, el poate fi folosit de către elevi pentru a realiza propriile texte argumentative pe tema propusă.

Adevărul, în esența sa, este o forță unică a Universului, acesta fiind întotdeauna corect, veridic. În plus, adevărul, s…

...

Modul în care neadevărul influențează calitatea relațiilor interumane

„Text argumentativ despre modul în care neadevărul influențează calitatea relațiilor interumane” este un material scris de către un elev de clasa a XII-a și îți va folosi drept sursă de inspirație dacă la subiectul I al examenului de Bac vei primi cerința de a scrie un text argumentativ pornind de la o astfel de temă.

În opinia mea, calitatea relațiilor interumane este cel mai des afectată de neadevăr. Ascunderea ad…

...

Minciună

Textul argumentativ despre minciună este un eseu complex care îți va fi de mare folos atunci când va trebui să rezolvi cerința întâlnită la subiectul I al examenului de Bac la limba și literatura română.

Ipoteza

Filosoful Gabriel Liiceanu a dedicat un întreg volum acestui subiect actual în societatea românească: Despre minciună. Subiectul este abordat din perspectivă publică, nu privată, așadar minciuna colectivă este analizată și dată în vileag prin prisma relelor pe care le provoacă vieții publice. Până ce ajunge în zilele noastre, Liiceanu trece în revistă și figura Principelui Machiavelli, om politic perfect adaptabil circumstanțelor istorice, dar care urmărește binele colectiv, nu binele privat. Mai departe, Liiceanu analizează minciuna în perioada comunistă când manipul…

...

Atitudinea față de minciună, pornind de la următoarea afirmație: Mai mult decât minciuna nimica nu răpune

Textul de mai jos reprezintă o variantă de rezolvare a cerinței de a scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre atitudinea față de minciună, pornind de la ideea identificată în următoarea afirmație: „Mai mult decât minciuna nimica nu răpune”, regăsită printre modelele de subiecte din anul 2013.

În opinia mea, afirmația lui Alexandru Macedonski este cât se poate de adevărată, d…

...

Minciună, pornind de la următoarea afirmație: Cine spune minciuna întâi obrazul își rușinează, iar mai pe urmă sufletul își ucide

Materialul de mai jos reprezintă un text argumentativ despre minciună pornind de la afirmația: „Cine spune minciuna întâi obrazul își rușinează, iar mai pe urmă sufletul își ucide”, regăsită într-una dintre variantele de subiecte din anul 2013.

Sunt de acord cu afirmația lui Dimitrie Cantemir, „Cine spune minciuna întâi obrazul își rușinează, iar mai pe urmă su…

...

Minciună (eseu argumentativ)

Ce este minciuna? De ce mințim? sau Cât de mult mințim? Iată un eseu argumentativ despre minciună ce aduce argumente și vorbește despre acest subiect sensibil.

Ipoteza

Avem nevoie de minciuni?

Considerată drept o afirmație prin care se denaturează în mod deliberat adevărul, minciuna este o caracteristică umană dezaprobată dintotdeauna, dar care insistă totuși să își facă simțită prezența în rândul oamenilor. Consider că atâta timp cât va exista adevărul, tot atâta timp va exista și minciuna și că, deși este unanim dezaprobată ca mod de comportament, în unele situații minciuna este mult mai potrivită decât adevărul. Dacă Nietzsche considera că „avem nevoie de minciuni pentru a trăi”, Kierkegaard merge și mai departe cu ideea necesității perpetuării minciunii, întrebându-se retoric dacă: „suntem oare pregătiți să recunoaștem toate consecințele adevărului”?

Argumentarea

În mod sigur, nu există persoane care să nu fi spus în viața lor măcar o minciună. Deși…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in