Raporturile dintre termeni
Raporturile dintre termeni fac parte din programa bacalaureatului la logică din 2020. Pentru a te ajuta să înțelegi raporturile dintre termeni, este important ca mai întâi să clarificăm ce este un univers de discurs. Acesta este o mulțime de obiecte (clasa obiectelor) la care ne raportăm atunci când analizăm un anumit termen. Pentru a studia aceste raporturi, vom folosi literele X și Y în exemplele noastre pentru a denumi doi termeni și extensiunile lor.
În paginile următoare îți vom explica principalele raporturi dintre termeni. Din punct de vedere al extensiunii, există două mari categorii de raporturi: de concordanță și de opoziție. Fiecare dintre aceste două categorii cuprind la rândul lor o serie de subcategorii de raporturi.
Explicațiile vor fi însoțite de exemple de raporturi logice între termeni și tipuri de întrebări ce ar putea apărea la bac privind aceste raporturi. De asemenea, raporturile vor fi reprezentate prin diagrame de tip Euler, denumite după matematicianul Leonhard Euler (1707-1783). Accesează paginile următoare pentru a afla toate aceste informații utile!
De concordanță
Raporturile de concordanță se caracterizează prin prezența a cel puțin unui element comun în cele două mulțimi X și Y de obiecte denotate. Cel puțin un obiect din X este și în Y, și cel puțin un obiect din Y este și în X.
Folosind limbajul matematic, putem spune și că reuniunea dintre X și Y este diferită de mulțimea vidă:
.png)
Raporturile de concordanță se împart în raporturi de identitate, raporturi de incluziune și raporturi de intersectare.
Raportul de identitate
În raportul de identitate, extensiunile a doi termeni se suprapun perfect sau, cu alte cuvinte, doi termeni se aplică acelorași obiecte.
Cele mai bune exemple sunt sinonimele (vorbire, grai, spusă, zicere; deștept, inteligent, isteț, ager) sau termeni de genul Mihai Eminescu și „autorul poeziei Floare albastră” (termen care se referă tot la Mihai Eminescu), Neil Armstrong și „primul om ajuns pe Lună” (termen care se referă tot la Neil Armstrong). De asemenea, există raport de identitate între un termen dintr-o limbă și traducerea lui în altă limbă: între măr în limba română și apple în limba engleză, între writer în limba engleză și écrivain în limba franceză.

Pe baza diagramei Euler putem spune că: „Toți X sunt Y” și „Toți Y sunt X”.
Raportul de incluziune (ordonare)
Acest raport apare atunci când toate obiectele din extensiunea unui termen aparțin și extensiunii unui alt termen, însă al doilea termen are și obiecte suplimentare. Așadar, spunem că extensiunea termenului X este inclusă în extensiunea termenului Y, iar termenul Y are o ...