Niccolo Machiavelli

Renascentistul Machiavelli este considerat primul filosof politic modern. Teoria lui Machiavelli se diferențează radical de teoriile clasice ale politicii ce vizau virtutea (Platon, Aristotel, teoriile Romei antice etc.).

Machiavelli a fost întotdeauna un realist ce a încercat să transforme teoria politică dinspre descrierea acesteia ca formă ideală (cum ar trebui aceasta să fie) spre o simplă descriere referitoare la funcționarea reală a statului. Mai mult decât atât, Machiavelli s-a întrebat dacă și în ce măsură conducerea politică poate fi morală sau nu.

Contextul politic în care a trăit Machiavelli a fost unul tumultos. Machiavelli a ocupat posturi politice într-un timp de lupte politice continue, în care papa era mai curând o figură politică, orașele stat italiene se confruntau pentru putere și influență, iar Italia a fost supusă invaziilor din partea Franței, Spaniei și Sfantului Imperiu Romano-German.

"Principele"

Lucrarea sa ,"Principele", a fost publicată în 1532, după moartea lui Machiavelli.

Este o lucrare de sfaturi seculare (laice) dedicate principilor pentru a putea înțelege politica reală și nu pentru a forma un stat ideal. Această perspectivă reprezintă o ruptură de trad...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in