Max Weber

Sociologul Max Weber a încercat o analiză a puterii din perspectiva legitimității. Puterea pe care Weber o vizează este puterea politică.

Puterea politică implică o formă legitimă de dominare a oamenilor, cunoscută ca autoritate. Această formă legitimă de putere presupune recunoașterea constrângerii de către cei care îi sunt subiecți (cetățenii), fapt care presupune existența statului.

Conform lui Weber, statul are monopolul asupra constrângerii fizice legitime, iar, ca atare, statul este văzut ca expresia instituțională prin excelență a raportului de dominare.

Autoritatea poate fi susținută în forme diferite, în funcție de scopul vizat (dominare materială, dominare în numele unui ideal etc.). Însă, autoritatea funcțională/eficientă constă în legitimitatea acelor forme de autoritate și implicit a persoanelor ce sunt împuternicite cu această autoritate.

În cadrul statului, constrângerea sau conducerea oamenilor de către cei împuterniciți în mod legitim cu autoritate, presupune și existența unui personal care aparține conducătorilor.

Există deci o relație tripartită:

  • între un conducător,
  • staful acestuia
  • și subiecții acestei autorități.

Fiecare formă de autoritate pres...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in