Karl Popper

Karl Popper a fost unul dintre cei mai importanți filozofi ai științei din secolul trecut. A scris foarte mult despre știință și istoria ideilor.

Popper a dezvoltat importante idei de filozofie politică pe care le-a expus în lucrarea "Societatea deschisă și dușmanii ei". În cadrul acesteia, i-a criticat pe Platon și Marx.

Popper a încercat să facă o conexiune între teoria cunoașterii științifice și politică, punând accentul pe importanța failibiltății (ceea ce poate fi infirmat).

În ceea ce privește cunoașterea științifică, Popper argumentează faptul că în știință putem avea ca miză adevărul, dar nu putem fi niciodată siguri că l-am și atins. De aceea, cunoașterea (știința) noastră cea mai bună…

...

Democrația

Popper este de părere că democrațiile liberale occidentale sunt societăți deschise și le consideră ca fiind cele mai bune lumi politice pe care istoria umană le-a înregistrat.

Valoarea acestora constă în: 

  • libertatea umană pe care o fac posibilă
  • și (la fel ca la Jaspers) în faptul că în cadru…

...

Rolul statului

Popper consideră că nu ar mai trebui să încercăm să găsim vreo esență cu privire la democrație  sau la cine este „poporul” suveran. Spre deosebire de Platon, care a încercat să găsească o esență a democrației referitor la cetatea lui ideală.

Soluția pe care o dă el este simplă și pragmatică, la fel ca în metoda științifică. Astfel, consideră că democrația este bună…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in