Karl Marx
Informații cheie
Spre deosebire de Hegel, Marx consideră că economia, și nu ideile sau Spiritul, este cea care stă la baza procesului evolutiv al societăților.
Societatea pe care Marx o critică este cea a societății economice, pe care o numește capitalism. Capitalismul constă în:
- stăpânirea mijloacelor de producție (capital de investiție, fabrici, utilaje etc.)
- de către o clasă (burghezia),
- ce angajează muncitori industriali (proletariatul).
Marx consideră că munca productivă reprezintă o caracteristică esențială a creativității umane. O consideră chiar unul din elementele care definesc omul ca specie avansată.
Lucrul, pe lângă credințe și valori, contribuie la coeziunea comunității (antropologul Levy-Strauss a arătat acest lucru). De altfel, în societățile tradiționale sau chiar în cele rurale din prezent, munca reprezintă o activitate comună, care implică în acest proces atât familii, cât și comunitatea ca atare.
Produsul muncii reprezintă chiar un simbol, o reușită a procesului muncii, la care au contribuit prietenii, familia sau comunitatea. Acest lucru nu presupune însă că există și prosperitate economică, avuție, drepturi etc. Marx nu face o apologie a societăților anterioare capitalismului, ci mai curând încearcă să analizeze care este relația dintre om și munca acestuia.
Capitalismul
Pentru Marx, modul de producție capitalist prod...