Karl Jaspers

Pentru filosoful Karl Jaspers legitimitatea este asemănătoare unei formule magice care implică încrederea ce creează o ordine indispensabilă. Aceasta fiind calea care asigură funcționarea ordinii politice fără frică.

Jaspers tratează legimitatea printr-o clasificare a tipurilor de legitimitate. Conform lui Jaspers, există două moduri prin care aceasta se poate manifesta:

  1. legitimitatea divină (supranaturală)
  2. legitimitatea civilă.

 

Prima cunoaște o implicare a valorilor sacre pentru legitimarea divină a monarhului și a instituțiilor specifice monarhiei. Statul care rezultă din acest tip de legitimitate este un stat teocratic. Un exemplu de stat contemporan în care se pot obseva aspecte teocratice este Arabia Saudită, unde există atât legi laice, cât și o l…

...

Critica legitimității

Jaspers evidențiază faptul că temeiul legitimității este oricând îndoielnic, astfel că baza libertății este expusă criticii filozofice. Mijloacele și formele de legitimare au la rândul lor limite.

De aceea putem considera că dreptul ereditar este irațional pentru că îl poate legitima la putere chiar și pe cel lipsit moralitate.

La fel se poate vorbi și de alegerile prin majoritate în democrații. Acestea sunt la rândul lor …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in