"Drumul către servitute"

Pornind de la argumentul său cu privire la cunoașterea descentralizată, convingerea lui Hayek este că substituirea piețelor în favoarea planificării centrale reprezintă o greșeală costisitoare. O guvernare centralizatoare care se ocupă de redistribuirea resurselor nu va putea funcționa eficient din cauză că vor fi imposibil de centralizat informațiile și cunoașterea care este dispersată.

De aceea, unii socialiști au încercat să elimine perspectiva de organizare centralizată a economiei și, implic…

...

Critica planificării centralizate

În susținerea argumentului său, Hayek apelează la principiile liberalismului și precizează că oamenii au preferințe și priorități incompatibile. Aceste diferențe nu se pot rezolva în mod rațional (în sensul birocratic weberian al cuvântului).

În societatea de piață (capitalismul), care garantează dreptul proprietății pr…

...

Principiul supremației dreptului

Posibilitatea unei autorități statale absolute în soluționarea diferențelor dintre oameni îl determină pe Hayek să susțină principiul supremației dreptului (rule of law).

Hayek interpretează acest principiu în termenii aplicabilității legii tuturor cetățenilor precum și a guvernului. Acesta din urmă nu ar trebui să acționeze diferit …

...

Egalitate în fața legii | Egalitate factuală

Economia pentru Hayek nu este o valoare în sine. Economia reprezintă mijlocul prin care se dobândesc valorile în viață.

De aceea, pentru Hayek, egalitarismul (Marx) și progresismul greșesc atunci când încearcă să susțină libertatea și politica în viața personală și economia reglementată de către guvern.

A controla economia presupune a c…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in