Critica dreptății sociale

Toate aceste considerații legate de imperfecțiunile societății l-au determinat pe Hayek să dezvolte o critică a dreptății sociale. Hayek argumentează faptul că sistemul economic se folosește de prețuri, în scopuri:

  • informaționale (modul prin care avem acces la cunoaștere, informații - de cele mai multe ori trebuie să plătești ca să ai acces la informații de calitate, cum e cazul revistelor de specialitate sau al conferințelor științifice)
  • și motivaționale (spre exemplu, suntem motivați să lucrăm de un salariu bun pe care îl primim în funcție de cum ne sunt evaluate abilitățile de către șeful nostru).
Astfel încât, recompensele pe care oamenii le primesc într-o asemenea societate de piață (de exemplu, prețurile pe care le primim pentru serviciile noastre) nu depind de merit.
  • Spre exemplu, să presupunem că există doi ingineri IT care lucrează în dezvoltarea unor aplicații software; ambii au aceeași pregătire, același salariu, doar că unul dintre ei a experimentat crearea unui cod logic, care are implicații mult mai mari pentru realizarea unei aplicații mai complexe. Acesta din urmă va fi recompensat, probabil și avansat.
Hayek explică astfel, faptul că un lucru care este mai folositor oam...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in