Relația dintre Katniss și Peeta

Relația dintre Katniss și Peeta, precum și modul în care ea evoluează, reprezintă un element central în romanul „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins. Extragerea îi apropie pe cei doi, împingându-i în lumea nefamiliară a Capitoliului, dar se dovedește că legătura lor începuse pe vremea când aceștia erau copii. Cei doi sunt mai complecși decât par.

Datoria lui Katniss față de Peeta o determină să-i fie greu să-l perceapă ca pe un oponent

Katniss îl remarcă pe Peeta pentru prima dată când are unsprezece ani. Este înfometată și disperată după ce tatăl ei moare, iar mama ei devine foarte deprimată, nefiind în stare să le îngrijească pe Katniss și pe Prim. După ce soția brutarului o alungă, Peeta riscă să fie pedepsit și-i aduce lui Katniss două franzele.

„Abia a doua zi mi-a trecut prin cap că era posibil ca băiatul să fi ars pâinile înadins. Probabil le scăpase în flăcări, știind că avea să fie pedepsit pentru asta, și mi le adusese mie”.

Bunătatea nemărginită a lui Peeta salvează viața lui Katniss, evitând astfel ca ea și familia ei să moară de foame. De asemenea, îi oferă lui Katniss speranță: „Dar după-amiază, când am luat-o pe Prim și ne-am pregătit să pornim spre casă, l-am surprins privindu-mă lung de pe trotuarul de vizavi de școală. Ochii ni s-au întâlnit pentru o clipă, după care el a întors capul. Mi-am coborât stingherită privirea și atunci am văzut-o. Prima păpădie din anul acela”. „Din ziua aceea, n-am mai reușit niciodată să rup legătura dintre băiatul ăsta, Peeta Mellark, pâinea care mi-a dat speranță și păpădia care mi-a reamintit că nu eram condamnată la moarte.”.

Aceasta o determină pe Katniss să aibă sentimente contradictorii față de Peeta, fiindcă se simte datoare față de el, dar niciodată nu apucă să-i mulțumească. După extragere, aceasta devine o problemă pentru Katniss fiindcă știe că trebuie să-l vadă ca pe un rival, dar este, de asemenea, conștientă că-i dator...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in